Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο το οποίο χθες Τρίτη έκλεισε κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο, σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από 7% με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά απέναντι στις δυσοίωνες εκτιμήσεις τον πληθωρισμό και την οικονομία στις ΗΠΑ.

Παρά, ωστόσο, την άνοδο σήμερα, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται οριακά κάτω από τα 100 δολάρια. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ήταν αυξημένες κατά 24 σεντς, ή 0,2%, στα 99,73 δολάρια το βαρέλι στις 06:25 ώρα Ελλάδος. Το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 10 σεντς ή 0,1% στα 95,94 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Νέα προειδοποίηση για την οικονομία των ΗΠΑ

Φόβοι για ύφεση – Οικονομία ΗΠΑ

«Οι φόβοι για ύφεση που παρατείνονται συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά, ενώ η ενίσχυση του δολαρίου και η έξαρση των κρουσμάτων Covid σε διάφορες περιοχές της Κίνας σίγουρα δεν βοηθούν», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Warren Patterson.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Stephen Innes της SPI Asset Management, επεσήμανε τη δημοσιοποίηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ που αναμένεται σήμερα μέσα στην ημέρα, για τον οποίο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι θα καταγράψει περαιτέρω επιτάχυνση στο 8,8%.

Η επαναφορά ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα είναι ένας ακόμη παράγοντας που επιβαρύνει την αγορά πετρελαίου. Πολλές πόλεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν υιοθετήσει νέους περιορισμούς, από κλείσιμο επιχειρήσεων έως ευρύτερα lockdown, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων από την νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα.

Την ίδια στιγμή το δολάριο εξακολουθεί να ενισχύεται, γεγονός το οποίο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, επιδρώντας αρνητικά στη ζήτηση.

Στο μεταξύ, η αγορά παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, όπου αναμένεται να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ

Στη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες, εκφράζεται η εκτίμηση ότι τι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί μεν το 2023, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με φέτος.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023. Η πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση παρέμεινε αμετάβλητη στα 3,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και ότι κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμός, δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο οργανισμός διατήρησε την πρόβλεψη για τη φετινή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 3,5% και προέβλεψε ανάπτυξη 3,2% το 2023.

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική του πορεία και κινείτο νωρίτερα κάτω από τα 103 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές