Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup,  συνεδριάζει σήμερα το Ecofin, με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συζητούν για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία, την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η τσεχική Προεδρία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της στον τομέα των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων και το πρόγραμμα εργασιών της για την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2022, ενώ αναμένεται να εγκριθούν συμπεράσματα σχετικά με τις εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις του 2022, στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών την οποία προβλέπει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός παρά τη φθίνουσα ανάπτυξη

Το χθεσινό Eurogroup

Το Eurogroup συζήτησε τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις πολιτικής στη ζώνη του ευρώ στο τρέχον παγκόσμιο πλαίσιο, με τη συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παρουσίασε τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης επίσκεψής του, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ανασκόπηση του ΔΝΤ για τη ζώνη του ευρώ είναι μια τακτική άσκηση κατά την οποία το ΔΝΤ εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, συμβουλεύεται τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και παρέχει στοχευμένες συμβουλές πολιτικής.

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Από το 30% στο 45% ανέβηκε η πιθανότητα ύφεσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg

«Οι συζητήσεις στο Eurogroup ήταν μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις. Αυτές οι ανταλλαγές και η παγκόσμια προοπτική του Ταμείου είναι ιδιαίτερα πολύτιμες σε μια εποχή που οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα και προκλήσεις πολιτικής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη για τους προσανατολισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023. Ειδικότερα, υπάρχει συναίνεση ότι η υποστήριξη της συνολικής ζήτησης δεν δικαιολογείται και η εστίαση πρέπει να είναι στην προστασία των πιο ευάλωτων. Θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και να αποφύγουμε την προσθήκη πληθωριστικών πιέσεων που θα περιπλέκουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, μετά το τέλος της συνεδρίασης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά προγράμματα για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλά δεν μπορούμε συλλογικά να ξεφύγουμε από τις υψηλές τιμές ενέργειας – αυτός είναι ο λόγος που η δήλωσή μας τονίζει τη σημασία της στόχευσης της υποστήριξης προς τους πιο ευάλωτους και της επένδυσης σε βιώσιμες λύσεις από άποψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης»

Προσεκτικός σχεδιασμός

«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων, και συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ το 2023». Αυτό αναφέρει η δήλωση του Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών και όπως αντικατοπτρίζεται στις συστάσεις ανά χώρα, το Eurogroup θεωρεί ότι η υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά αντίθετα η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν απαιτείται. Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να προσθέτει πληθωριστικές πιέσεις.

Επίσης, το Εurogroup συμφώνησε ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες, καθώς και η διαρθρωτική διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία REPowerEU και κάνοντας αποτελεσματική χρήση του RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Διακήρυξη των Βερσαλλιών ορίζει μια ατζέντα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης που πρέπει να προωθηθεί μεμονωμένα από τα κράτη μέλη και συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς στόχευση των πιο ευάλωτων», επισημαίνει το Eurogroup.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «τα μέτρα εισοδήματος είναι, καταρχήν, προτιμότερα από τα μέτρα τιμών». Αναγνωρίζεται ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.

Το ψηφιακό ευρώ

Όπως τόνισε ο κ. Ντόναχιου, οι υπουργοί της ευρωζώνης πραγματοποιήσαν επίσης «μια πολύ εποικοδομητική» ανταλλαγή απόψεων για το ψηφιακό ευρώ.

«Η ΕΚΤ μάς παρουσίασε την πρόσφατη εργασία της σχετικά με επιλογές περιορισμού των ανεπιθύμητων επιπτώσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων οριστικών ορίων ή εργαλείων για την αποτροπή κινήτρων για πολύ μεγάλες διακρατήσεις ψηφιακών ευρώ. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της συνεχιζόμενης χρήσης φυσικών μετρητών παράλληλα με ένα ψηφιακό ευρώ» επεσήμανε.

Το Eurogroup συμφώνησε ότι η έκδοση ψηφιακού ευρώ δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ικανότητα της ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της και δεν πρέπει να βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι ένα ελκυστικό μέσο πληρωμής και να υποστηρίζει την καινοτομία σε μια ψηφιοποιημένη οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή