Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά τη συρρίκνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από το Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά τη διάρκεια του οποίου η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες οικονομικές της προβλέψεις που δείχνουν βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό.

«Μπορούμε να περιμένουμε κάποιες αναθεωρήσεις προς τα κάτω, ακόμη περισσότερο για το επόμενο έτος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική.

Είπε ότι «ο πληθωρισμός θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω», αναμένοντας ωστόσο την αναλυτική παρουσίαση των προβλέψεων της Επιτροπής.

Κίνδυνοι

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία αυξάνονται, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν διάφορα μέτρα για να μειώσουν την πίεση που ασκείται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαφόν – αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με αυτό.

Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε χαμηλώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ σε 2,7% φέτος από 4,0% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο και σε 2,3% το επόμενο έτος από 2,7%, στην πρώτη της εκτίμηση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός εκτιμήθηκε τον Μάιο σε 6,1% για το τρέχον έτος, γεγονός που αποτελεί από μόνο του σημαντική αύξηση από το 3,5% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Στο στόχαστρο ο πληθωρισμός

Παρά την αναμενόμενη περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, οι υπουργοί επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, υποδηλώνοντας τη βούληση να απομακρυνθούν περαιτέρω από τις μαζικές οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της πανδημίας COVID-19.

«Προτεραιότητα είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση.

Ο πληθωρισμός αποτελεί μείζονα ανησυχία και πρόκειται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag.

Περιοριστική δημοσιονομική πολιτική

Για να καταπολεμήσουν την εκτίναξη των τιμών, που εκτιμάται από τη Eurostat σε 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, οι υπουργοί πιέζουν για δημοσιονομική σύνεση.

Οι δημοσιονομικές κατευθύνσεις θα πρέπει να αναγνωρίζουν ότι «έχουμε απομακρυνθεί από την ανάγκη να βοηθήσουμε την οικονομία», δήλωσε αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση για «μια μετριοπαθή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική» το επόμενο έτος που εξέδωσε τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EBF).

Το EBF, η σύσταση του οποίου θα συζητηθεί από τους υπουργούς τη Δευτέρα, προέτρεψε σε δημοσιονομική σύνεση ιδίως για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Γαλλία.

Αβέβαιο το 2023

Η συζήτηση σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία του 2023 πραγματοποιείται πριν οι κυβερνήσεις προετοιμάσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος.

Η δημοσιονομική σύνεση θα πρέπει να μεταφραστεί σε περικοπές στους προϋπολογισμούς. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Vincent Van Peteghem.

Τα μέτρα κατά του πληθωρισμού αναμένεται να στηρίξουν τη σχεδιαζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή