Σε νέο υψηλό αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός των ΗΠΑ του Ιούνιο, που θα ανακοινωθεί σήμερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται πως θα διαμορφωθεί στο 8,8% έναντι 8,6% τον Μάιο και θα πρόκειται για το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας το 2022 στο 2,3% από 2,9% που είχε εκτιμήσει μόλις στα τέλη Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι είναι «ολοένα και πιο δύσκολο» να αποφύγουν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες την ύφεση.

Διαβάστε επίσης: UBS: Τα σενάρια ύφεσης για ΕΕ και ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στις αγορές

Ο δομικός πληθωρισμός, από την άλλη, αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Εξαιρουμένων των τομέων της ενέργειας και των τροφίμων, ο βασικός ΔΤΚ του Ιουνίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5%, σε σύγκριση με 0,6% τον Μάιο και να διαμορφωθεί στο 5,7% σε ετήσια βάση από 6% τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό οδήγησαν σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο

Μια τέτοια εξέλιξη φέρνει πιο ακόμα μια νέα μεγάλη άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed η οποία πρόκειται να συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να συγκρατήσει τις δαπάνες και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού αποτυπώνει τον βαρύ αντίκτυπο της ακρίβειας για τα νοικοκυριά, καθώς το κόστος πολλών ειδών πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από τα εισοδήματα, επισημαίνει το AP.

Η ακρίβεια έχει επιφέρει και απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην οικονομία, μείωσε τη δημοτικότητα του Μπάιντεν και εγείρει πολιτικούς κινδύνους για τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου αυτό το φθινόπωρο.

Το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα φέτος σε δημοσκόπηση του AP-NORC τον Ιούνιο, από μόλις 14% τον Δεκέμβριο.

Καύσιμα – Στέγαση

Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο Ιούνιος μπορεί τελικά να είναι ο πιο «θερμός» μήνας για την ακρίβεια, επισημαίνουν ότι καθοριστική θα είναι η επίδραση των τιμών της ενέργειας, κάτι το οποίο παραμένει αστάθμητο.

Από την αρχή του μήνα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 9%, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης RBOB υποχώρησαν 7,6%. Στα πρατήρια, η αμόλυβδη βενζίνη έφτασε το ρεκόρ των 5,016 δολαρίων ανά γαλόνι στις 14 Ιουνίου και έκτοτε έχει πέσει στα 4,65 δολάρια ανά γαλόνι, σύμφωνα με την AAA.

Ακόμη, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κόστος στέγασης θα συνεχίσει να αυξάνεται επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό.

Καμπανάκι ΔΝΤ

«Ολοένα και πιο δύσκολο» χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το να αποφύγουν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες την ύφεση. Μάλιστα το ΔΝΤ προχώρησε σε νέα Eπί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της χώρας το 2022 στο 2,3% από 2,9% που είχε εκτιμήσει μόλις στα τέλη Ιουνίου.

Το Ταμείο μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023 στο 1,0% από 1,7% στις 24 Ιουνίου, όταν συναντήθηκε με αξιωματούχους των ΗΠΑ για μια ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών των ΗΠΑ.

Η τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναθεωρήθηκε για να αντικατοπτρίζει τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ και τα αδύναμα στοιχεία καταναλωτικών δαπανών τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή