Τον έκτο πυλώνα του χαρτοφυλακίου της χτίζει – κυριολεκτικά και μεταφορικά – η Prodea Investments, κάνοντας ντεμπούτο στον οικιστικό κλάδο, με στόχο την ανάπτυξη κατοικιών προς πώληση (Build to Sell – BtS) και ενοικίαση (Built to Rent – BtR).

Η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, πρώτη τη τάξει εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα, προέβη πρόσφατα στην απόκτηση πέντε εταιρειών στις οποίες ανήκουν εννέα οικιστικά οικόπεδα και ένα υφιστάμενο κτίριο κατοικιών πλήρως μισθωμένο.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που ουσιαστικά δεν έχει ξανά δοκιμαστεί και σε πρώτη φάση θα γίνει πιλοτικά, όπως ανέφερε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, κατά την δημοσιογραφική παρουσίαση των νέων γραφείων της εταιρείας σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το μεγαλύτερο μέρος των οικιστικών θα διατεθούν προς πώληση (BtS), ενώ ένα μικρότερο θα διατεθεί προς μίσθωση (BtR) με την ιδανική απόδοση που επιδιώκει η Prodea να είναι πάνω από το 7%, με βάση τα σημερινά δεδομένα αναφορικά με το κατασκευαστικό κόστος.

Διαβάστε επίσης – Ελληνικό: Μνημόνιο Συνεργασίας Prodea, Lamda και CGS για την ανάπτυξη σχολείου

Ξεκίνημα με 45 εκατ. ευρώ, στόχος τα 200 εκατ.

Η συνολική επένδυση για τα συγκεκριμένα projects αναμένεται να είναι της τάξης των 45 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της Prodea είναι η περαιτέρω δραστηριοποίησή της στον οικιστικό κλάδο που θα μπορούσε δυνητικά να ανέλθει σε επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ εάν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν.

Διαβάστε επίσης – Prodea: Το επενδυτικό πλάνο στον τουριστικό τομέα

Βόρεια προάστια και Καλλιθέα και στο βάθος Ελληνικό

Το χαρτοφυλάκιο BtS περιλαμβάνει 4 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας άνω των 7.000 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας περίπου 7.000 τ.μ.. Βρίσκονται στις περιοχές: Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι. Σκοπός της Prodea για το χαρτοφυλάκιο BtS είναι η ανάπτυξη και πώληση του τελικού προϊόντος.

Τα σπίτια θα απευθύνονται σε οικογένειες μεσαίων – και πάνω –εισοδημάτων, με τις τιμές να διαμορφώνονται ανάλογα με το στάτους της περιοχής.

Το χαρτοφυλάκιο BtR περιλαμβάνει 5 οικοπεδικές εκτάσεις, συνολικής επιφάνειας της τάξης των 1.700 τ.μ., εντός των οποίων θα ανεγερθούν διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας της τάξης των 5.500 τ.μ., καθώς και ένα πλήρως μισθωμένο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., το οποίο διαθέτει 24 διαμερίσματα στην Καλλιθέα, κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού.

Σκοπός της Prodea για το χαρτοφυλάκιο BtR είναι η ανάπτυξη και η περαιτέρω εκμίσθωση του τελικού προϊόντος.

Τα παραπάνω projects έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη απόκτηση της Prodea ενός οικοπέδου στην περιοχή του Ελληνικού, συνολικής επιφάνειας της τάξης των 2.500 τ.μ., στο οποίο δρομολογείται η ανάπτυξη διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 2.800 τ.μ.

Δυσκολία στην εξεύρεση οικοπέδων

Η Prodea συνεργάζεται με έμπειρη ομάδα ειδικών με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη, πώληση και διαχείριση οικιστικών projects.

Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα από την πλευρά των στελεχών της ΑΕΕΑΠ, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο εντοπισμός των κατάλληλων οικοπέδων ώστε οι κατοικίες να αναπτυχθούν στα βέλτιστα σημεία. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τα 100 οικόπεδα που βλέπει η εταιρεία επιλέγονται τελικά τα τέσσερα.

Αυτή τη στιγμή τα οικιστικά projects βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται από 18 έως 30 μήνες.

Placement σε δύο δόσεις

Παράλληλα, η πρόθεση του μετόχου της Prodea για αύξηση της διασποράς των μετοχών της εισηγμένης παραμένει ισχυρή και σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις.

Σε πρώτη φάση η ιδιωτική τοποθέτηση που σχεδιάζει η εταιρεία μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Το private placement ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα να διατεθεί ποσοστό 10 με 15% και πιθανότατα η ΑΕΕΑΠ να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινό, κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές και family offices.

Υπενθυμίζεται ότι η ελεύθερη διασπορά δεν ξεπερνά το 5%, απέχοντας πολύ από το όριο του 25% που ορίζει ο νόμος για τις ΑΕΕΑΠ.

Το τουριστικό πλάνο

Ο βασικός στόχος να εξελιχθεί η Prodea ως ο μεγαλύτερος επενδυτής «πράσινων» γραφείων παραμένει ωστόσο ταυτόχρονα διατηρεί και ενδεχομένως να αυξήσει την επενδυτική της έκθεση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Εκτός από τη μεταβίβαση της κυριότητας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Porto Paros, με τίμημα που ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στην τελική φάση, με βάση πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η Prodea μαζί με την Invel βρίσκονται σχετικά κοντά στην απόκτηση πολυτελούς ξενοδοχείου στο νησί της Μήλου.

Στα ξενοδοχεία πόλης, όπου επίσης η ΑΕΕΑΠ έχει παρουσία, εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες το «πράσινο» ξενοδοχείο Moxy Athens City, στην Ομόνοια, εξετάζονται διάφορα projects, ειδικά για παλιά κτίρια στο ιστορικό κέντρο. Ένα από αυτά βρίσκεται επί της πλατείας Μητροπόλεως, ενώ ένα μικρότερο είναι στην Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι η αγορά του Porto Paros πραγματοποιείται από τη μικτή θυγατρική εταιρεία Mediterranean Hospitality Venture (MHV) Ltd, η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό βραχίονα της εισηγμένης Prodea Investments, της Invel Real Estate και του κυπριακού ομίλου εταιρειών YODA Group του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα.

Νέα επένδυση 30 εκατ. ευρώ στα logistics

Στην κατεύθυνση της ισορροπημένης ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της η Prodea προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο στην απόκτηση έκτασης 110 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης logistics συνολικής επιφανείας 40.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να φθάνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν προς τις αρχές του 2024.

Αγορά και αποδόσεις

Συνολικά η αγορά ακινήτων αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή προσφορά ακινήτων σύγχρονων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών, την ανοδική ζήτηση για μίσθωση ποιοτικών χώρων, την αυξητική τάση μισθωμάτων και την τάση συρρίκνωσης των αποδόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις