Μέσω της υποδομής πληρωμών και διακανονισμού του Ευρωσυστήματος (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ), αναμένεται να γίνεται ο διακανονισμός των ομολόγων του NextGenerationEU και άλλων ομολόγων της ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία την οποία ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, η έκδοση ομολόγων της ΕΕ θα ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται από κρατικούς εκδότες της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί ως φορέας πληρωμής, και την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, η οποία θα ενεργεί ως φορέας διακανονισμού διακανονισμός για όλους τους τίτλους της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης – Από τις κορωνο-εκδόσεις χρέους στα «πολεμικά» ευρωομόλογα

Ίσοι όροι ανταγωνισμού

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλα τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων και τους επενδυτές που διαπραγματεύονται ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην ΕΕ. Με την Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξοπλιστεί με μια διαδικασία διακανονισμού που θα αντικατοπτρίζει τον νέο της ρόλο ως ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους σε ευρώ.

Διαβάστε επίσης – NextGenerationEU: Ερχεται ευρωομόλογο 50 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν σήμερα ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, μαζί με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου Πιερ Βουνς, οι οποίοι συμφώνησαν για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Πλεονεκτήματα

Με την ευκαιρία αυτή, ο Επίτροπος Χαν είπε: «Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την Επιτροπή ως εκδότη αλλά και για όλους τους επενδυτές σε τίτλους της ΕΕ. Μόλις εφαρμοστεί, αυτό το έργο θα διασφαλίσει ότι ο διακανονισμός των ομολόγων μας θα επωφεληθεί από τη συμμετοχή του Ευρωσυστήματος».

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μακροχρόνια παρουσία στις κεφαλαιαγορές, ξεκίνησε δύο προγράμματα δανεισμού μεγάλης κλίμακας (SURE και NextGenerationEU) το 2020 και το 2021, αντίστοιχα, ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειές της. Σε αυτή τη βάση και από τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή έχει εκδώσει μακροπρόθεσμο δανεισμό 212,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων. Πάνω από το ήμισυ αυτού του ποσού εκδόθηκε στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης της Επιτροπής, η οποία επιτρέπει ευέλικτο δανεισμό υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες της αγοράς. Με αυτά τα προγράμματα, ύψους έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και έως 800 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η Επιτροπή πρόκειται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες σε ευρώ.

Το ισχύον σύστημα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί επί του παρόντος ένα σύστημα διακανονισμού που περιλαμβάνει εμπορικούς προμηθευτές υπηρεσιών διακανονισμού. Αυτά τα συστήματα έχουν αποδώσει καλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ιδιαίτερα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους προμηθευτές. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση της κλίμακας των εκδόσεων στην ΕΕ οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών της έκδοσης ομολόγων της, συμπεριλαμβανομένου του διακανονισμού ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή