Στην δέκατη έκδοση των πράσινων ομολόγων της προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU αντλώντας από τις αγορές επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 25ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2048 υπερκαλύφθηκε πάνω από έξι φορές, παρά τις αναταράξεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Από την αρχή του έτους η Κομισιόν έχει συγκεντρώσει συνολικά 47,5 δισ. ευρώ, και πλέον είναι πολύ κοντά στον στόχο στόχο χρηματοδότησης του NextGenerationEU ύψους 50 δισ. ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Εγκαινίασε τον πίνακα δεικτών για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU

Μεγάλη απήχηση

Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 118,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU από την έναρξή του τον Ιούνιο του 2021, εκ των οποίων 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινα ομόλογα NextGenerationEU.

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Το «χρυσό πρότυπο» για τα πράσινα ομόλογα

Τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της Ευρώπης μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων δημοσιονομικών προγραμμάτων της ΕΕ.

«Η σημερινή πολύ επιτυχημένη έκδοση είναι μια απόδειξη της ηγετικής θέσης που κερδίζει η ΕΕ στο χρέος σε ευρώ, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ταραχώδεις περιόδους. Με αυτό, συνεχίζουμε να παρέχουμε στήριξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες όταν χρειάζεται περισσότερο», σχολίασε ο Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, Γιοχάνες Χαν.

Οι στόχοι του 2022

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τον στόχο χρηματοδότησής της για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έως τα τέλη Ιουνίου 2022.

Οι από κοινού κύριοι διαχειριστές αυτής της συναλλαγής ήταν οι BofA Securities, Deutsche Bank, DZ BANK, Societe Generale και TD Securities.

Ποιοι αγοράζουν ευρωπαϊκά ομόλογα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η πλειοψηφία των αγοραστών του πράσινου ομολόγου προέρχονται από τη Γερμανία (27%) και ακολουθούν οι Κάτω Χώρες (16%) και η Βρετανία (13%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή