Πειραματικό αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια φαίνεται πως κατέρριψε το ρεκόρ διάρκειας για μη επανδρωμένη πτήση, έχοντας μείνει στον αέρα για 26 συνεχόμενες ημέρες.

Το Zephyr S της Airbus καταρρίπτει για το ρεκόρ για τουλάχιστον δεύτερη φορά, αρχικά το 2007 και ξανά το 2018.

Διαβάστε επίσης: Airbus: Επιστρέφει το Α380

Σχεδιασμένο αρχικά από τη βρετανική αμυντική βιομηχανία QinetiQ για στρατιωτική χρήση, το ελαφρύ αεροσκάφος «Ζέφυρος» πετά σε μεγάλο ύψος περίπου 18 χιλιομέτρων προκειμένου να αποφεύγει την αεροπορική κίνηση και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb ξεκινά τη λειτουργία του

Είναι εξοπλισμένο με μπαταρίες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πετά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

To Zephyr έχει άνοιγμα φτερών 25 μέτρα, ζυγίζει όμως λιγότερο από 80 κιλά (Airbus)

Το νέο ρεκόρ δεν είναι επίσημο, προκύπτει όμως από τα δεδομένα πτήσης, τα οποία δείχνουν ότι το drone πέταξε από βάση στην Αριζόνα μέχρι το Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής και πίσω, αναφέρει το BBC.

Μάλιστα η πορεία του αεροσκάφους σχημάτισε τα γράμματα «UK», δηλαδή «Ηνωμένο Βασίλειο», μαζί με ένα υποτυπώδες σχέδιο του Στόουνχενζ.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό προκειμένου να δοκιμαστούν «η χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, η διάρκεια ζωής των μπαταριών και η αποδοτικότητα των ηλιακών συλλεκτών».

Το Zephyr θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε αναγνωριστικές και κατασκοπευτικές πτήσεις, καθώς μπορεί να μεταδίδει αεροφωτογραφίες σαν δορυφόρος. Σε αντίθεση όμως με τους δορυφόρους, μπορεί να κρατά το βλέμμα του στραμμένο διαρκώς στην ίδια περιοχή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι «επιστρέφει σε σένα», επισήμανε ο Τιμ Ρόμπινσον, αρχισυντάκτης του περιοδικού Aerospace. «Μπορείς να αναβαθμίσεις τους αισθητήρες, ή να αλλάξεις το φορτίο, ή να το αναβαθμίσεις με νέες τεχνολογίες» εξήγησε.

Μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου του BBC, το Zephyr S δεν είχε προσγειωθεί ακόμα και οι χειριστές του γιόρταζαν την 27η ημέρα πτήσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί