Κάτω από τα 100 δολάρια παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές σταθμίζοντας τη σφιχτή προσφορά και τον κίνδυνο περιορισμού της ζήτησης λόγω της περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βλέπουν να «γέρνει» η ζυγαριά προς το δεύτερο.

Το Brent υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,05 δολάρια ή 1,07% στα 98,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έχει πέσει στα 94,91 δολάρια, μειωμένο κατά 1,52 δολάρια ή 1,57%.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Ανησυχία για ύφεση

Οι ανησυχίες για ύφεση, παρά την πτώση των εξαγωγών από τη Ρωσία –εξαιτίας των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από τη Δύση- και της διακοπής του εφοδιασμού από τη Λιβύη, έχουν επηρεάσει αρνητικά τους επενδυτές που κινούνται συντηρητικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τις τιμές να κινούνται καθοδικά.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Πρόβλεψη για βραδύτερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να εντείνει τη μάχη για την συγκράτηση του πληθωρισμού που σημείωσε ρεκόρ 40ετίας με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα.

Μείωση κατανάλωσης

Επιπλέον, βαριά είναι στην αγορά πετρελαίου και η σκιά των ανησυχιών για τους νέους περιορισμούς σε κινεζικές πόλεις μετά την εμφάνιση τα νέας ιδιαιτέρως μεταδοτικής υποπαραλλαγής.

Οι ημερήσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούνιο βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018, καθώς τα διυλιστήρια ανέμεναν την επιβολή περιοριστικών μέτρων και άρα μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με τα τελευταία χθεσινά επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ δείχνουν επίσης μείωση της ζήτησης, με τις πωλήσεις να πέφτουν στα 18,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2021.

Παροδική η πτώση

Η υποχώρηση των τιμών μπορεί να είναι πρόσκαιρη, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουίρθ. «Η στενότητα στην προσφορά δεν έχει εξαφανιστεί», είπε την Τετάρτη στο CNBC. «Πιστεύω ότι είναι υπέροχο για την οικονομία το ότι οι τιμές έχουν μετριαστεί, αλλά βλέπω επίσης ότι οι κίνδυνοι παραμένουν και με κατεύθυνση προς τα ανοδικά».

Ο Γουίρθ εκτίμησε ότι η πρόσφατη ύφεση στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται και στον περιορισμό της ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών. Η πλευρά της ζήτησης της εξίσωσης μπορεί να έχει πιο άμεση ανταπόκριση, αλλά η μακροπρόθεσμη προσφορά παραμένει περιορισμένη.

«Τώρα η πραγματική πρόκληση για τον κόσμο, νομίζω, είναι η επένδυση στην προσφορά… καθώς περνάμε από οποιαδήποτε μορφή οικονομικής επιβράδυνσης, βλέπουμε ποια είναι τα αποθέματα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο μέλλον», είπε.

Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει, το αμερικανικό αργό εξακολουθεί να είναι αυξημένο σχεδόν κατά 30% για το 2022, σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες