Ο πληθωρισμός είναι πολύ καυτός στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ακόμη και στην έρημο υπάρχει σκιά. Η άνοδος 9,1% στις τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο ξεπέρασε τις προηγούμενες προβλέψεις των οικονομολόγων. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί τελευταία, όπως και ορισμένα γεωργικά προϊόντα όπως το σιτάρι. Το ερώτημα είναι αν αυτό κάνει τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα.

Οι Αμερικανοί επλήγησαν με κάθε τρόπο τον Ιούνιο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε σε υψηλό 41 ετών. Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν περισσότερο από 12% σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο άλμα από τον Απρίλιο του 1979, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60%, ενώ ο δείκτης ενοικίων αυξήθηκε 0,8% από τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 1986. Οι πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης –η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τη δεκαετία του 1980– έχουν αυξηθεί σε περισσότερο από 50% σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch από τον Όμιλο CME.

Διαβάστε επίσης – «Βάζοντας στο μπουκάλι το τζίνι του πληθωρισμού»

Η αναφορά δεν λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη ανακούφιση. Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οργανισμός AAA, οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν στα 4,63 δολάρια ανά γαλόνι, όταν πριν από έναν μήνα η μέση τιμή για τα καύσιμα ήταν λίγο πάνω από 5 δολάρια το γαλόνι. Οι φόβοι ύφεσης έπληξαν το πετρέλαιο, το οποίο έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τα 139 δολάρια ανά βαρέλι τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης – Νεο σοκ στις ΗΠΑ από το ρεκόρ 40 ετών στον πληθωρισμό – Στο 9,1% τον Ιούνιο

Ο κόσμος προσαρμόζεται επίσης στο σοκ ανεφοδιασμού εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν από τη Γαλλία και άλλες χώρες για να αντισταθμίσουν τις περιορισμένες πωλήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Samsung, σηματοδοτούν ότι η έλλειψη τσιπ που παρεμπόδιζε την παραγωγή αρχίζει να αλλάζει.

Αλλά η τάση αυτή μπορεί να μην διαρκέσει. Οι φθηνότερες τιμές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Αμερικανούς, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με μετρητά που σχετίζονται με την πανδημία, να ξοδέψουν περισσότερα και να αυξήσουν τις τιμές. Η κίνηση των αεροπορικών εταιρειών αυξάνεται έντονα, αλλά οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων θα μπορούσαν να κάνουν τα οδικά ταξίδια πιο ελκυστικά και να στείλουν τους Αμερικανούς πίσω στις αντλίες βενζίνης. Η PepsiCo δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει δει καμία επιβράδυνση στη ζήτηση παρά τις αυξημένες τιμές για σνακ και αναψυκτικά, με τα καθαρά έσοδα να αυξάνονται περισσότερο από 5% το δεύτερο τρίμηνο.

Ακόμη και ακριβά είδη, όπως τα αυτοκίνητα – μια από τις αγορές που η Fed παραδοσιακά υποθέτει ότι μπορεί να επηρεαστεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού- θα μπορούσαν να είναι στη λίστα αγορών δεδομένης της περιορισμένης ζήτησης και των βελτιωμένων προμηθειών. Αυτό θα ωθούσε την οικονομία ένα βήμα μπροστά και στη συνέχεια δύο βήματα πίσω στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners