Δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλει η Ευρώπη, εν όψει ενός χειμώνα που διαφαίνεται «πραγματικά σκληρός» λόγω της μειωμένης προσφοράς φυσικού αερίου.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden.

Εκτόξευση των τιμών

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει τους τελευταίους μήνες να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει η αποθήκευση να φτάσει τουλάχιστον το 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για τη βαριά βιομηχανία και τη θέρμανση, έχουν εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.

Δύσκολος χειμώνας

«Θα είναι ένας πραγματικά δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη. Ορισμένες χώρες θα τα πάνε καλύτερα από άλλες, αλλά όλοι θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο van Beurden στο Εαρινό Συνέδριο Aurora στην Οξφόρδη.

Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας, πρόσθεσε.

Ο σχεδιασμός

Ορισμένες χώρες δήλωσαν ότι σε περίπτωση ακραίας έλλειψης θα περιορίσουν την παροχή στη βιομηχανία και θα δώσουν προτεραιότητα στη θέρμανση των κατοικιών.

Τα αποθέματα της Ευρώπης είναι σήμερα γεμάτα κατά 62,6% και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του 80% θα είναι απίστευτα δύσκολη αν συνεχιστούν οι σημαντικές διαταραχές στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, διαβάστε περισσότερα

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα αναγκαστούν να προβούν σε περιορισμό του φυσικού αερίου, εάν οι ροές δεν επανεκκινήσουν μέσω του αγωγού Nord Stream μετά το τέλος της συντήρησης που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η συντήρηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Μόσχα για να συνεχίσει να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια