«Προειδοποιητική βολή» από τη Gazprom: Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει τον απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του σταθμού συμπίεσης Portovaya αεριοστρόβιλο που έχει σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που να δείχνει ότι η Siemens έλαβε άδεια» να φέρει από τον Καναδά τον εν λόγω αεριοστρόβιλο για τον αγωγό Nord Stream 1, ανέφερε η Gazprom. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Ουδέν σχόλιο

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό.

Άδεια

Η καναδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο ότι εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την επιστροφή των τουρμπινών από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Το προηγούμενο μήνα η Gazprom επικαλέστηκε την μη επιστροφή της τουρμπίνας, την οποία η γερμανική Siemens Energy συντηρούσε στον Καναδά, ως λόγο για τη μείωση των ροών μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη στο 40% της δυναμικότητας.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η αποστολή της τουρμπίνας θα στηρίξει «την ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, καθώς συνεχίζει τη μετάβαση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Σημειώνεται πως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία ανεστάλη από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και για δέκα μέρες, για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια