Το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που επέβαλε σε ορισμένους Ρώσους για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, δικηγόροι της ΕΕ  διαπίστωσαν ότι οι λόγοι επιβολής τους κρίνονται νομικά αδύναμοι.

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο, περίπου 30 άτομα οδήγησαν την ΕΕ στο δικαστήριο, ζητώντας να διαγραφούν από τους καταλόγους κυρώσεων και περίπου άλλα 10 ζήτησαν απευθείας από την ΕΕ της διαγραφή τους. Η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη ότι ορισμένα από αυτά τα αιτήματα ήταν δικαιολογημένα, καθώς τα στοιχεία που παρασχέθηκαν, έδειξαν ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζονταν οι κυρώσεις ήταν αδύναμα, παλιά ή λανθασμένα.

Οι πηγές πάντως δεν διευκρίνισαν τον αριθμό των σφαλμάτων που βρήκαν οι δικηγόροι της ΕΕ ή τα ονόματα των ατόμων που εμπλέκονται.

Διαβάστε επίσης – Γιατί η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη… αγωνία από τη Ρωσία για τις κυρώσεις

Στο στόχαστρο οι ολιγάρχες

Ακόμα κι αν οι άνθρωποι αυτοί εξαιρεθούν τελικά από τις λίστες των κυρώσεων, αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό στο σύνολο αυτών που έχουν μπει στο στόχαστρο. Από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μεγιστάνων, επιχειρηματιών, πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Ο Αντρέι Μελνιτσένκο και η σύζυγός του Αλεξάντρα είναι μεταξύ εκείνων που έστειλαν επιστολή στην ΕΕ μέσω δικηγόρων ζητώντας να επανεξετάσει τις κυρώσεις σε βάρος του ζευγαριού, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg.  Ο Μελνιτσένκο είναι ο ιδρυτής της παγκόσμιας εταιρείας λιπασμάτων EuroChem Group AG.

Ανάλογη κίνηση έγινε επίσης από τον μεγιστάνα του χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ και τον μεγιστάνα μετάλλων Αλισερ Ουσμάνοφ.

Διαβάστε επίσης – Ο πόλεμος βοηθά τον Ρώσο βασιλιά νικελίου να επεκτείνει το βασίλειό του

Νέοι περιορισμοί

Η ΕΕ πρόκειται να προτείνει την καταχώριση περίπου 50 ακόμη ατόμων και οντοτήτων ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων που σκοπεύει να εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα, το οποίο αναμένεται να στοχεύσει επίσης στον χρυσό και να ενισχύσει τα προηγούμενα μέτρα.

Η νομική βάση οποιωνδήποτε κυρώσεων πρέπει να είναι σταθερή, καθώς η απώλεια μιας δικαστικής υπόθεσης εγκυμονεί κινδύνους για την ΕΕ. Συνολικά, 41 νομικές αγωγές έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια ως απάντηση στις κυρώσεις του μπλοκ, που αφορούν ιδιώτες, οντότητες και κλαδικά μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή