Ανεξέλεγκτη μαίνεται -για δεύτερη ημέρα- η φωτιά που κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Άγιος Παύλος, Ορνέ, Άγιος Γιώργης και Μέλαμπες με εντολή που δόθηκε από τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Ταταράκη και την Πολιτική Προστασία.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για μια πυρκαγιά που κλιμακώθηκε τις τελευταίες ώρες και κινούνταν ανεξέλεγκτη σε ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό τοπίο από πλευράς καιρικών συνθηκών. Μια πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει το πρωί του Σαββάτου.

Μέχρι στιγμής, έχουν καεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως και χορτολιβαδικές, ενώ ζημιές υπάρχουν και στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν φαίνεται να απειλούνται κατοικίες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πολύ δύσκολη κατάσταση

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις «τρέφουν»  τα μέτωπα. Γύρω στα μεσάνυχτα, η φορά του ανέμου στράφηκε από τις βορειοδυτικές διευθύνσεις που έπνεε σε βορειοανατολικές με την κατάσταση να βελτιώνεται ελαφρώς.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες με την πολιτική προστασία υπηρεσίες.

Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν, κυρίως από τους καπνούς.

Έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί

«Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς τη Κρύα Βρύση. Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης.

Παράλληλα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, ενώ δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά