Κύμα υπέρ της παραμονής του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία σχηματίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να πειστεί να υπαναχωρήσει από την απόφαση του να παραιτηθεί για το καλό της Ιταλίας και την προστασία της οικονομικής της σταθερότητας που τίθεται σε κίνδυνο. Εξάλλου, η ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως θα είναι κρίσιμη με τον νυν πρωθυπουργό να έχει μπροστά του μια καθοριστική συνεδρίαση στη Βουλή την Τετάρτη.

Θυμίζουμε πως ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτηση του την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη σχετική διαδικασία που έλαβε χώρα στη Γερουσία. Βέβαια, ο ίδιος κέρδισε εύκολα την ψήφο εμπιστοσύνης επί του νέου πακέτου των μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην εκτίναξη του κόστους ζωής. Όμως, η ανταρσία των Πεντάστερων ώθησε τον Ντράγκι να υποβάλλει την παραίτηση του, την οποία σε πρώτη φάση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να δεχτεί.

Διαβάστε επίσης: Το ιταλικό δημόσιο χρέος ξανά στο στόχαστρο των αγορών 

Κρίσιμα 24ωρα 

Από εκεί και πέρα το επόμενο κρίσιμο πολιτικό ραντεβού είναι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε ο Ντράγκι θα απευθυνθεί και πάλι στη βουλή ελπίζοντας να λάβει την διευρυμένη στήριξη που επιθυμεί. Κατά τον ίδιο, δεν έχει νόημα η παραμονή του στην πρωθυπουργία, αν δεν έχει την πλήρη στήριξη όλων των κυβερνητικών εταίρων.

Από την πλευρά τους οι Πεντάστεροι, που έχουν ουσιαστικά διχαστεί, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν αποσυρθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά ζητούν από τον Ντράγκι επιπλέον εγγυήσεις πως θα δρομολογήσει σημαντικές κυβερνητικές πολιτικές που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του κόμματος, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, σε χθεσινή ανάρτηση του στο Facebook, ο ηγέτης του κόμματος, Τζιουζέπε Κόντε, έριξε την ευθύνη για τις εξελίξεις στον ίδιο τον Ντράγκι.

«Με εποικοδομητικό πνεύμα, καλέσαμε τον Ντράγκι να ξεκινήσει διάλογο πάνω σε θέματα που για μας αποτελούν προτεραιότητα, και με αναφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεπεραστεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν λάβαμε ακόμη απάντηση, καταγράψαμε κάποια γενικού περιεχομένου “ανοίγματα”, σε ό,τι αφορά επείγοντα θέματα, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση» ανέφερε ο Κόντε, ζητώντας «εδώ και τώρα» σαφείς απαντήσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ δεν απάντησε, αλλά στελέχη του γραφείου του ανέφεραν πως ο Μάριο Ντράγκι δεν ενδίδει σε τελεσίγραφα. Ωστόσο, η πίεση που δέχτηκε τα προηγούμενα 24ωρα η ιταλική αγορά με κερδοσκοπικές επιθέσεις που διεύρυναν το spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα λειτούργησε σαν ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου.

Κύμα στήριξης 

Σε αυτό ακριβώς στάθηκαν, εξάλλου, τουλάχιστον 110 δήμαρχοι από όλη τη χώρα, οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή τους ζήτησαν από όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και από τον ίδιο τον Ντράγκι να παραμείνει στη θέση του. Από κοντά ακολούθησαν με βροχή ανακοινώσεων, χθες και σήμερα, δεκάδες ενώσεις και σύνδεσμοι του βιομηχανικού, εμπορικού αλλά και γεωργικού τομέα ενώνοντας τις φωνές τους προκειμένου να προστατευτεί η σταθερότητα της χώρας σε ένα κρίσιμο διάστημα δεδομένου του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.

Θέση έχει πάρει και ο ίδιος ο ιταλικός λαός. Μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής πάνω από 86.000 Ιταλοί είχαν υπογράψει διαδικτυακό αίτημα που άνοιξε σε πλατφόρμα μετά από πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο καλεί τον Ντράγκι να μείνει στην πρωθυπουργία. Συγκεκριμένα, το αίτημα υπό τον τίτλο “Draghi resti a Chigi” ζητά από τον Ντράγκι να παραμείνει στο Παλάτσο Τσίγκι, ήτοι στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Εκλογές το Σεπτέμβριο; 

Πάντως, παρά τις πιέσεις αυτές όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν για την ώρα ανοιχτά. Μεταξύ τους και το σενάριο νέων εκλογών, πιθανότατα το Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ματαρέλα κρίνει πως δεν υπάρχει άλλη λύση, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει νέες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις ευνοούν ένα κυβερνητικό συνασπισμό ανάμεσα στα συντηρητικά κόμματα, την Λέγκα του Βορρά, την Φόρτσα Ιτάλια και κυρίως την ακροδεξιά των Αδελφών της Ιταλίας. Ειδικά η Ακροδεξιά σε πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ακόμη και στην πρώτη θέση, λαμβάνοντας 22%-23% των ψήφων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα