Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι βρετανικές αρχές, καθώς ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα (όπως και μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης) θα φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τη Δευτέρα και την Τρίτη, έως και στους 41 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ακόμη και για νεκρούς. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδόθηκε το πρώτο κόκκινο alert ακραίας ζέστης, με την προειδοποίηση να ηχεί στα κινητά όλων των κατοίκων της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι Βρετανοί είναι ασυνήθιστοι σε υψηλές θερμοκρασίες, πόσο μάλλον σε τέτοιο καύσωνα, έχουν εκδοθεί ειδικές οδηγίες προς τους πολίτες, ώστε να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ και τα σχολεία θα σχολάσουν νωρίς. Την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ και τις πλατφόρμες έχει καταγραφεί ρεκόρ πωλήσεων σε προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει καλύτερα το δύσκολο, επόμενο διήμερο.

Τουλάχιστον μέσα στο Σαββατοκύριακο, πολλοί Βρετανοί προσπάθησαν να βρουν ανακούφιση στις παραλίες της χώρας, όπως στις παραλίες ποταμών και λιμνών.

Ανεμιστήρες και κλιματιστικά

Τα καταστήματα και οι πλατφόρμες καταγράφουν θεαματική αύξηση των πωλήσεων σε προϊόντα όπως οι μικρές αυτοσχέδιες πισίνες, οι ομπρέλες κήπου και βέβαια οι κάθε είδους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά.

Διαβάστε επίσης: Η Δυτική Ευρώπη φλέγεται

Η αύξηση στις πωλήσεις ανεμιστήρων αγγίζει κατά μέσο όρο το 650% (ενδεικτικά στην αλυσίδα Aldi οι online πωλήσεις έχουν ξεπεράσει το 5.000%), στα κλιματιστικά φτάνει το 525%, ενώ οι ομπρέλες κήπων έχουν κυριολεκτικά ξεπουλήσει με την αύξηση να αγγίζει το 1.633%! Ενδιαφέρον υπάρχει και για τις ειδικές κουρτίνες που μπλοκάρουν το ηλιακό φως με την αύξηση στις πωλήσεις να κυμαίνεται στο 200%.

Με δεδομένη την αύξηση στις πωλήσεις σε ένα διάστημα ενεργειακής κρίσης τα βρετανικά media έχουν αναλυτικά ρεπορτάζ που εξηγούν στους καταναλωτές πόσο καίει κάθε συσκευή και πόσα χρήματα θα πρέπει να υπολογίσουν ότι θα τους κοστίσει κάθε μία ώρα λειτουργίας ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες.

Για όσους τολμήσουν να μετακινηθούν, η χρήση αντηλιακών είναι υποχρεωτική, συμπαρασύροντας και τις πωλήσεις. Στην αλυσίδα Sainsbury’s οι πωλήσεις αντηλιακών έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 800% μέσα σε μια εβδομάδα.

Παγωτά και μπάρμπεκιου για τους… μερακλήδες 

Μαζί με τα προϊόντα αυτά, την τιμητική τους έχουν και τρόφιμα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρώτο και καλύτερο τα παγωτά, όπου οι πωλήσεις καλπάζουν πάνω από το 400% με τα σούπερ μάρκετ να μην προλαβαίνουν να γεμίσουν τα ψυγεία.

Στα φρούτα, υψηλή ζήτηση έχουν τα κεράσια και οι φράουλες, όπου έχουν ήδη «φύγει» πάνω από 3 εκατ. κεσεδάκια.

Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τα ροζέ κρασιά, με την αλυσίδα κρασιών Majestic Wine να πουλάει ένα μπουκάλι ανά 12 δευτερόλεπτα, τα έτοιμα κοκτέιλ σε μπουκάλι, αλλά και τα προϊόντα μπάρμπεκιου, καθώς φαίνεται πως όσοι μείνουν στο σπίτι θα απολαύσουν τον κήπο τους.

Ενδεικτικά η αλυσίδα Tesco προγραμματίζει να πουλήσει πάνω από 9 εκατ. παγωτά, πάνω από 900.000 πακέτα κρέατος για μπάρμπεκιου, 800.000 πακέτα μπιφτέκια για μπάρμπεκιου, 200.000 πακέτα veggie μπιφτέκια, όπως και 5,5 εκατ. μπουκάλια λευκό και ροζέ κρασί.

Νέα κλιματικά δεδομένα 

Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρνει όλο και πιο συχνά υψηλότερες θερμοκρασίες και στη Βρετανία, οι αγορές κάποιων προϊόντων, όπως οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά, οι αγορές αυτές αποτελούν για πολλούς καταναλωτές μια επένδυση και για το δύσκολο μέλλον.

Από το ήπιο και μάλλον δροσερό βρετανικό καλοκαίρι, η χώρα κατέγραψε ρεκόρ όλων των εποχών στις 25 Ιουλίου του 2019, με το θερμόμετρο να δείχνει 38,7 βαθμούς στο Κέμπριτζ. Ένα ρεκόρ που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα «σπάσει» το επόμενο διήμερο και μάλιστα σε πολλά τμήματα της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και μια μοναδική πρόκληση για το εθνικό σύστημα υγείας που βρίσκεται σε επιφυλακή. Μάλιστα, πολλές προγραμματισμένες εξετάσεις και μη απαραίτητα χειρουργεία έχουν αναβληθεί υποχρεωτικά.

«Μπορεί να δούμε από 1.500 έως 2.000 θανάτους, μόνο από αυτή την περίοδο ζέστης» προειδοποίησε ο Μπομπ Γουάρντ, διευθυντής του Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεδρίασε εκ νέου και η επιτροπή εκτάκτων κρίσεων Cobra προκειμένου να επιβεβαιώσει το πλάνο και τα μέτρα προετοιμασίας όλων των υπηρεσιών.

Προληπτικά θα υπάρχουν και τροποποιήσεις στο ωράριο του σιδηροδρομικού δικτύου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς όλοι οι συρμοί θα πρέπει να κινούνται με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα με αποτέλεσμα έως και να διπλασιαστεί ο χρόνος κάθε διαδρομής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης