Αντιμέτωπες με μια «νέα εποχή» βρίσκονται οι αμερικανικές εταιρείες κατά την οποία λιγότερα άτομα εισέρχονται στη «δεξαμενή» του εργατικού δυναμικού και η πίεση για πληρωμή υψηλότερων μισθών μπορεί να γίνει μόνιμη, δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Microsoft, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή», όπως είπε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η αύξηση του πληθυσμού έχει υποχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Σε υψηλό οκταμήνου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Φρένο στην αύξηση του εργατικού δυναμικού

Η τάση αύξησης του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ κατά 5 εκατομμύρια άτομα κάθε πέντε χρόνια, από το 1950, έχει πλέον αλλάξει, ξεκινώντας από την περίοδο μεταξύ 2016 και 2020, όταν η ανάπτυξη αυτή επιβραδύνθηκε στα 2 εκατομμύρια, και τώρα επιβραδύνεται περαιτέρω, όπως υποστήριξε ο Σμιθ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, επικαλούμενος στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Ήδη, οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού έχουν δει πλήρη μείωση του εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε επίσης: Διαβούλευση για την «Εθνική στρατηγική για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης»

«Αυτό βοηθά εν μέρει στην εξήγηση του γιατί μπορείς να έχεις χαμηλή ανάπτυξη και έλλειψη εργατικού δυναμικού ταυτόχρονα. Απλώς δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό», επισήμανε ο Σμιθ, ο οποίος κρατά τα ηνία στην εταιρεία της οποίας η αξία πλησιάζει τα 2 τρις. δολάρια.

Τα κυβερνητικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ανησυχίες για την COVID-19, η φροντίδα των παιδιών και άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλει επίσης στην τρέχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, CEO της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta Platforms, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας. Ο Ζάκερμπεργκ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «μία από τις χειρότερες υφέσεις στην πρόσφατη ιστορία τους», αν και ο Σμιθ από τη μεριά του υποστήριξε ότι θα ήταν πρόωρο να γίνει λόγος για μια ύφεση η οποία θα είναι αναπόφευκτη.

Η Microsoft αύξησε πρόσφατα τους μισθούς, ταυτόχρονα με την επιβράδυνση των προσλήψεων. Ο κατασκευαστής λογισμικού περιόρισε επίσης ένα μικρό ποσοστό θέσεων εργασίας που συνδέονταν με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Αυξάνονται οι μισθοί και οι προσλήψεις

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ από τον Ιούνιο έδειξαν ότι οι εργοδότες συνέχισαν σε γενικές γραμμές να αυξάνουν τους μισθούς και να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζομένους από ό,τι αναμενόταν. Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, ωστόσο, συρρικνώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, στο 62,2%, χωρίς ιδιαίτερη βελτίωση από την αρχή του 2022.

Η αύξηση του πληθυσμού έχει γίνει ένα θέμα έντονων συζητήσεων στη βιομηχανία της τεχνολογίας, με τον CEO της Tesla Ιλον Μασκ να επισημαίνει ότι τα ποσοστά γεννήσεων είναι πολύ χαμηλά για να συντηρήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μασκ πρόσφατα απέκτησε δίδυμα, γεγονός που τον έκανε γονέα εννέα παιδιών, ανέφερε το Insider αυτόν τον μήνα.
Ο Smith είπε ότι συμφώνησε με τον Μασκ «ίσως στο πρόβλημα» αλλά δεν προτείνει «την ίδια λύση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή