Αντιμέτωπη για ένα ακόμη καλοκαίρι με την πύρινη λαίλαπα είναι η Αττική, η οποία βλέπει τον εφιάλτη της Εύβοιας, της Βαρυμπόμπης και άλλων μεγάλων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια να ζωντανεύει ξανά. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, όπου το Λεκανοπέδιο βρισκόταν στο επίπεδο 4 για επικινδυνότητα φωτιάς. Τη στιγμή, δε, που χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, όπου υπήρξαν αναφορές για φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, ωστόσο αμέσως δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν όλες οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά προτού επεκταθεί.

Ήταν, όμως, ήδη αργά…

Εχθρός ο ισχυρός άνεμος

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν -και συνεχίζουν να επικρατούν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης – στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή δεν ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Όλοι εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα, οι χειριστές των οποίων με αυταπάρνηση επιχείρησαν ακόμη και 40 λεπτά μετά την προβλεπόμενη ώρα διακοπής της τελευταίας τους ρίψης, καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες.

Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε με αποτέλεσμα πλέον η Αττική να ζει ακόμη μια εφιαλτική νύχτα και χιλιάδες κατοίκους (από Ντράφι, Ανθούσα, Δαμάσι και Διώνη όπου έχουν εκκενωθεί) να ζουν στιγμές αγωνίας για την επόμενη ημέρα.

Το ευτύχημα είναι, πάντως, πως τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ούτε υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους, παρά μόνο υλικές ζημιές σε κάποια σπίτια στο Ντράφι. Επίσης, για προληπτικούς λόγους έγινε εκκένωση του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», με δεκάδες παιδιά και προσωπικό να μεταφέρονται ασφαλή σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, ο αέρας στο βουνό κάνει συνέχεια στροβιλισμούς και γυρνάει κατευθύνσεις στην πυρκαγιά συνεχώς, δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμεων.

Γιγαντιαία επιχείρηση

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης η πυρκαγιά εξελισσόταν στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εκατοντάδες πυροσβέστες (350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 60 πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων επιχειρούσαν αργά το βράδυ της Τρίτης). Λίγο μετά τις 9 σταμάτησαν να επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης είχαν σταλεί συνολικά τέσσερα μηνύματα από το 112. Στις 18:20 εστάλη μήνυμα προς ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18:45, για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20:10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Μεγάλη κινητοποίηση

Οι εθελοντές του ΠΣ αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Κινητοποιήθηκε επίσης πολύ μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα του 112.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα.

Κάηκαν αυλές σπιτιών στο Ντράφι

Οι εικόνες που ήρθαν από το Ντράφι, λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα, ήταν συγκλονιστικές, αφού οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή είναι συγκλονιστικές, με τους πολίτες που βρίσκονται στην πάνω πλευρά του Ντραφίου, προς την Καλλιθέα Πεντέλης, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είτε προς την Παλλήνη είτε προς την Ανθούσα.

Μάλιστα, μία ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να την μεταφέρουν με καρέκλα οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού προηγουμένως έσπασαν τις πόρτες του σπιτιού της για να μπουν μέσα.

Ακόμα μια εικόνα – γροθιά στο στομάχι απεικόνιζε άνθρωπο που είχε μείνει στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Ντράφι και προσπαθούσε να σβήσει τις φλόγες με λάστιχο.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πήγαιναν πόρτα – πόρτα για να εκκενωθεί ο οικισμός, καθώς η φωτιά πλησίαζε. Όμως αρκετοί κάτοικοι αρνούνταν να αποχωρήσουν για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Άνεμοι έως και 8 μποφόρ όταν ξέσπασε η φωτιά στην Πεντέλη

Τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, έπνεαν άνεμοι της τάξης των 7 με 8 Μποφόρ με ισχυρές ριπές. Καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας αναμένονται άνεμοι της τάξης των 5 Μποφόρ με Ριπές 6.

Εντούτοις, οι άνεμοι πριν τα ξημερώματα εκτιμάται πως θα ενταθούν εκ νέου και θα είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένοι μέχρι και το μεσημέρι όπου θα καταγράφονται 7 με 8 Μποφόρ.

«Ουσιαστικά οι άνεμοι δεν εξασθενούν τελείως απόψε τη νύχτα» είπε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ και υπογράμμισε πως με τις ριπές ανέμου θα καταγράφονται τουλάχιστον 5-6 Μποφόρ, συνοψίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης.

«Η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μη ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ , ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Με άλλα λόγια οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν» τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Μπουρνούς – Δήμαρχος Ραφήνας: Η πυρκαγιά εξαπλώνεται σαν «χταπόδι»

Σε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η φωτιά δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι οι άνθρωποι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η φωτιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Καταστροφές

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες, στη φύση και την οικονομία, και εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος – άνω των 10-11 μποφόρ, έναντι των 7-8 μποφόρ τώρα – και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας