Ολοταχώς προς τους 40 βαθμούς Κελσίου βαίνει σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η Βρετανία, με τις αρχές να προτρέπουν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ ήδη οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τη χώρα προκάλεσαν ακόμη και ακύρωση δρομολογίων στους σιδηροδρόμους, κλείσιμο του διαδρόμου προσγείωσης σε ένα από τα αεροδρόμια του Λονδίνου και κλείσιμο σχολείων.

Οι αρχές έχουν κηρύξει «εθνική έκτακτη ανάγκη», με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το θερμόμετρο θα σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου που καταγράφτηκε στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ το 2019.

Διαβάστε επίσης: «Καύσωνας – Αποκάλυψη» στη Δυτική Ευρώπη: Τεράστιες φωτιές μαίνονται, εκατοντάδες νεκροί από τη ζέστη

Τη Δευτέρα, η θερμοκρασία έφτασε στους 38 βαθμούς στη νότια Αγγλία και νέο υψηλό καταγράφηκε στην Ουαλία, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας. Ακόμη μεγαλύτερη ζέστη αναμένεται για σήμερα Τρίτη, οπότε προβλέπεται να ξεπεράσει το θερμόμετρο τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τον υπεύθυνο για τον κυβερνητικό συντονισμό υπουργό να μιλά για «48 δύσκολες ώρες».

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Δύο νεκροί από τις φωτιές στην Κυανή Ακτή

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις ανεστάλησαν μετά τη διαπίστωση βλάβης στην επιφάνεια του διαδρόμου προσγείωσης και λόγω το καύσωνα πραγματοποιήθηκε εκτροπής των πτήσεων από την αεροπορική βάση Μπριζ Νόρτον της Βασιλικής Αεροπορίας.

Το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο προέτρεψε τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν εκτός εάν είναι απαραίτητο, ακυρώνοντας μάλιστα συγκεκριμένα δρομολόγια για σήμερα Τρίτη.

Το δίκτυο του μετρό του Λονδίνου επέβαλε προσωρινούς περιορισμούς ταχύτητας, που σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομών και μικρότερη συχνότητα διελεύσεων συρμών.

Κόκκινος συναγερμός

Παρά την προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, πολλές σχολικές μονάδες χρειάζεται να κλείσουν νωρίτερα από την κανονική λήξη του ωραρίου, ενώ σε άλλες τα μαθήματα έγιναν διαδικτυακά, οι σχολικές στολές καταργήθηκαν και οι αθλητικές δραστηριότητες στο τέλος του τριμήνου ακυρώθηκαν. Ορισμένα σχολεία έκλεισαν, καταφεύγοντας σε διαδικτυακά μαθήματα τύπου lockdown.

Ακόμη, ορισμένα εργοστάσια άλλαξαν τα ωράριο εργασίας για να προστατεύουν τους εργαζομένους από φαινόμενα θερμοπληξίας σε πόστα όπου αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τουλάχιστον ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος, στο Τσέστερ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για δύο ημέρες, ενώ ακόμη και στο κοινοβούλιο χαλάρωσαν οι που απαιτούν από τους βουλευτές να φορούν σακάκια ή γραβάτες χαλάρωσαν.

Η καταναλωτική κίνηση μειώθηκε κατά 7,3% σε ολόκληρη τη Βρετανία σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Springboard, ωστόσο μεγάλη αύξηση κατά 9% παρατηρείται στις παραθαλάσσιες περιοχές όπου συρρέουν οι Βρετανοί αναζητώντας δροσιά.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) αύξησε την προειδοποίηση για τη ζέστη στο Επίπεδο 4 για την Αγγλία για τη Δευτέρα και την Τρίτη για πρώτη φορά, ενώ το Met Office εξέδωσε την πρώτη «Κόκκινη προειδοποίηση» για ακραία ζέστη.

Η ειδοποίηση Επιπέδου 4 χρησιμοποιείται όταν ένας καύσωνας «είναι τόσο σοβαρός και/ή παρατεταμένος που τα αποτελέσματά του εκτείνονται πέρα από το σύστημα υγείας. Σε αυτό το επίπεδο, ασθένεια και θάνατος μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ υγιών ατόμων και όχι μόνο σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green