Η επανεκλογή προέδρου επιμελητηρίου χωρίς τον περιορισμό των δύο θητειών περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τον εκσυγχρονισμό και την τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γ. Μπρατάκος, «ένα σύγχρονο επιμελητήριο απαιτεί ταχύτητα κινήσεων, άμεση πρόσβαση στις απαιτήσεις του επιχειρηματία και ολοκληρωμένη τακτική στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του» και οι διάφορες τροποποιήσεις της επιμελητηριακής νομοθεσίας στη σημερινή της μορφή, «δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις επιμελητηριακές ανάγκες». Σκοπός των προτάσεων του ΕΒΕΑ είναι «χωρίς να μεταβάλλουν θεμελιωδώς την όλη φιλοσοφία του ισχύοντος Νόμου 4497/2017 της επιμελητηριακής νομοθεσίας, να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του και στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του μέλλοντος».

Διαβάστε ακόμα: Ανάπτυξη, η λύση για τον πληθωρισμό

Οι προτεινόμενες τροπολογίες

Με τις προτεινόμενες τροπολογίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, επιδιώκονται και επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι:

  1. Η επανεκλογή Προέδρου του Επιμελητηρίου χωρίς περιορισμούς, τυχόν δε απώλεια του Προέδρου να καλύπτεται με δημοκρατικές διαδικασίες από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως επιβάλλει το δημοκρατικό μας καθεστώς.
  2. Η παύση και αντικατάσταση μελών της Διοικητικής Επιτροπής να αποτελεί σοβαρή απόφαση αυξημένης πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (των 4/5 όπως και προηγουμένως).
  3. Η κατάργηση της συμμετοχής συμβούλων των μειοψηφισάντων συνδυασμών στη Διοικητική Επιτροπή, καθώς αποδείχθηκε ότι λειτουργεί ανασχετικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των δράσεων του Επιμελητηρίου
  4. Η δυνατότητα επιχορήγησης των αστικών εταιρειών των επιμελητηρίων, που στηρίζουν το επιμελητηριακό έργο, για τις μισθολογικές τους ανάγκες μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού τους.
  5. Η παροχή δυνατότητας μετάταξης των επιμελητηριακών υπαλλήλων προς όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να είναι σύμφωνη με το άρθρο του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.
  6. Η δίκαιη επέκταση του ευεργετήματος της μεταφοράς υπαλλήλων άλλων φορέων που συνεργάζονται με τα Επιμελητήρια και προσφέρουν αποδεδειγμένα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και σ΄ αυτούς πέραν των αστικών εταιρειών των Επιμελητηρίων.
  7. Η άρση της παρανόησης όσον αφορά τον χαρακτήρα των αστικών εταιρειών, που ιδρύουν τα Επιμελητήρια για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους και η ταχύτερη και αποδοτικότερη εκπλήρωση του προορισμού τους.

Η υιοθέτηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων της επιμελητηριακής νομοθεσίας, επισημαίνει ο κ. Μπρατάκος, θα παράγει εξαιρετικά ασφαλή για την όλη λειτουργία των Επιμελητηρίων αποτελέσματα και θα συντελέσει αποφασιστικά  στη δημιουργία ενός σημαντικού επιμελητηριακού περιβάλλοντος στον επιχειρηματικό χώρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις