Καλά κρατεί η αναβαθμισμένη σχέση Ρωσίας και Κίνας με σημείο αιχμής τον ενεργειακό κλάδο. Μάλιστα η Ρωσία κατάφερε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, να διατηρήσει τα σκήπτρα της ως ο κορυφαίος ενεργειακός προμηθευτής της κινεζικής μηχανής, που συνεχίζει να στηρίζει τη Μόσχα σε ένα διάστημα που οι δυτικοί αγοραστές της γυρίζουν την πλάτη λόγω του πολέμου.

Εξάλλου, η Ρωσία προκειμένου να ενισχύσει τη σχέση αυτή προσφέρει προνομιακές τιμές στους Κινέζους, που με τον τρόπο αυτό έχουν έναν ακόμη λόγο να προτιμήσουν το ρωσικό αργό, αντί για το πιο ακριβό σαουδαραβικό πετρέλαιο. Αν και η άνοδος των τιμών στις διεθνείς αγορές εξυπακούεται πως έχει ανεβάσει την τιμή και του ρωσικού αργού.

Διαβάστε επίσης: Πώς η οικονομία της Κίνας “βλάπτει” τους γείτονές της 

Προνομιακή σχέση 

Οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία, τόσο μέσω θαλάσσης όσο και μέσω του αγωγού της Ανατολικής Σιβηρίας ανήλθαν στα 7,29 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Αν και τα επίπεδα των εισαγωγών ήταν λιγότερα κατά περίπου 1,77 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το ύψος των εισαγωγών το Μάιο, όταν το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έπιασε υψηλό ρεκόρ.

Όσον αφορά στο κόστος, οι Κινέζοι ξόδεψαν 72% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ήτοι 6,4 δισ. δολάρια από τα 3,7 δισ. δολάρια που είχαν δαπανήσει τον Ιούνιο του 2021.

Συνολικά από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο η Κίνα δαπάνησε 25,3 δισ. δολάρια για πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία, σχεδόν το διπλάσιο ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021.

Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου τον Ιούνιο. Πηγή: Reuters

Πέρα από το πετρέλαιο, η Κίνα αύξησε και τις αγορές ρωσικού LNG με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών να δείχνουν εισαγωγές ύψους 520.530 τόνων ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και σχεδόν μια διετία.

Παραγκωνισμένο το Ριάντ 

Η ρωσική διείσδυση ήρθε σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας που μέχρι πρότινος ήταν ο κορυφαίος ενεργειακός εταίρος της Κίνας. Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία διαμορφώθηκαν μόλις στους 5,06 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, ή στα 1,23 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα αισθητά μικρότερη σε σχέση με τα 1,84 εκατ. βαρέλια τον Μάιο. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι οι πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία υποχώρησαν σε ποσοστό 30%!

Αξιοσημείωτη είναι και η ανοδική πορεία που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές από το Ιράν, καθώς η Κίνα δεν ακολουθεί τις δυτικές και δη, αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Τα επίσημα κινεζικά στοιχεία επιβεβαίωσαν πως η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού τον περασμένο μήνα. Επρόκειτο δε, για την τέταρτη μεγάλη ποσότητα πετρελαίου που εισήγαγε η Κίνα από το Ιράν, από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πάντως, συνολικά οι ενεργειακές εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν τον Ιούνιο και μάλιστα σε χαμηλό τεσσάρων ετών, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας και τα νέα lockdown δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγική μηχανή της χώρας και τις μεταφορές με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για καύσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης