Eξαιρετικά δύσκολη μάχη και με μεγάλο εχθρό τους θυελλώδεις ανέμους έδιναν όλη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να αντιμετωπίσουν την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τρίτη το μεσημέρι στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές όπως το Ντράφι, αλλά και ευρύτερα στην Ανθούσα, τη Διώνη, το Δασαμάρι και τον Γέρακα.

Πολύ δύσκολη επέμβαση

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη επέμβαση και τόνισε πως θα πρέπει να διατηρηθεί μία αμυντική στάση, την οποία εξήγησε ως «μία επιτήρηση της πυρκαγιάς, ώστε όταν έρθει το πρωί να επέμβουν και τα εναέρια μέσα».

Δείτε ακόμα – Φωτιά στην Πεντέλη: Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων

«Τώρα είναι πολύ δύσκολο η φωτιά να καταπολεμηθεί, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή, ανά πάσα στιγμή αλλάζει ο άνεμος και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο στοιχείο», δήλωσε στο MEGA και συμπλήρωσε:

«Πρέπει ουσιαστικά να διατηρηθούν αμυντικές γραμμές, ώστε το πρωί να μπορέσουν οι πυροσβέστες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά».

«Εκκενώστε»

Συνεχή ήταν τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών, με το τελευταίο σήμερα Τετάρτη στις 04:30 να απευθύνεται στους κατοίκους του Πανοράματος Παλλήνης και της Βούλας Πικερμίου, προκειμένου να εκκενώσουν προς Πικέρμι.

Στις 02.00 είχε σταλεί μήνυμα στους κατοίκους των ανατολικών περιοχών του Γέρακα. «Αν βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα εκκενώστε τώρα προς Αγία Παρασκευή» ανέφερε.

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση ολόκληρης της Πεντέλης και των περιοχών πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, προς Βριλήσσια.

«Η πυρκαγιά άρχισε σε ευαίσθητο σημείο της Πεντέλης. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς άρχισε, είμαστε σε σκέψεις» είπε ο κ. Λέκκας.
«Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, όλες οι καύτρες που αναδύονται μπορούν να μεταφερθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Υπάρχει μια μεγάλη αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων» πρόσθεσε.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο επίσης για δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και δύσκολο μικροκλίμα που έχει διαμορφωθεί, το οποίο «ευνοεί τη φωτιά».

Ανησυχία υπάρχει και για τα ιπτάμενα μέσα πυρόσβεσης καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να επιχειρήσουν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Από την Πυροσβεστική έλεγαν ότι «σίγουρα θα τεθούν σε ετοιμότητα και θα δούμε αν θα τα καταφέρουν».

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα Τετάρτη στην Αττική βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Για την περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα πραγματικά και προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 05:00/06:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων οι οποίοι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ νωρίς το πρωί (20.07 09:00).

Επισημαίνεται ότι:

Η αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής οδηγεί τοπικά σε μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου.

Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας