Το «πάγωμα» της διαδικασίας αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη μετατροπή αυτών σε επιχορηγήσεις, ζητά η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ).

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η ΟΒΣΘ -μεταξύ άλλων- σημειώνει:

«Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ζητάμε το πάγωμα της διαδικασίας αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Επιπλέον, και καθόσον φαίνεται ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που μας παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις, με σκοπό τη διάσωση και στήριξη των επιχειρήσεων».

Εφάπαξ εξόφληση

Σημειώνεται ότι μια εβδομάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα στοιχεία έδειχναν ότι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιλέγει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της οφειλής κερδίζοντας έτσι έξτρα «κούρεμα» 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, έως τις 15 Ιουλίου περίπου 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από τα κρατικά δάνεια που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας καταβάλλοντας συνολικά 100 εκατ. ευρώ.

Σε καθημερινή βάση περίπου 10.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρές οφειλές και θέλουν να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα από τα φοροχρέη τους. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί ο υψηλός βαθμός ανταπόκρισης από τους οφειλέτες έως το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται ακόμα και ένας στους επτά υπόχρεους να έχει «ξεμπλέξει» με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις