Μια εβδομάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής και 14 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφλησή του ή την καταβολή της πρώτης από τις 96 άτοκες δόσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιλέγει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της οφειλής κερδίζοντας έτσι έξτρα «κούρεμα» 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής περίπου 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από τα κρατικά δάνεια που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας καταβάλλοντας συνολικά 100 εκατ. ευρώ.

Σε καθημερινή βάση περίπου 10.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρές οφειλές και θέλουν να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα από τα φοροχρέη τους. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί ο υψηλός βαθμός ανταπόκρισης από τους οφειλέτες έως το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται ακόμα και ένας στους επτά υπόχρεους να έχει «ξεμπλέξει» με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Διαβάστε επίσης – Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα μυστικά για την εξόφλησή της

Η προθεσμία της 29ης Ιουλίου

Όσοι έλαβαν την οικονομική ενίσχυση έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έως τις 29 Ιουλίου 2022 εάν θα εξοφλήσουν την συνολική οφειλή εφάπαξ με έκπτωση 15% η οποία προσαυξάνει το «κούρεμα» της ενίσχυσης ή θα την αποπληρώσουν σε 96 άτοκες δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.

Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας ο οποίος θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ από το κρατικό δάνειο που έλαβε εάν επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση θα κερδίσει έκπτωση 1.500 ευρώ και το ποσό που θα επιστραφεί στο κράτος μειώνεται στα 8.500 ευρώ. Για οφειλή 30.000 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση το ποσό μειώνεται κατά 4.500 ευρώ στα 25.500 ενώ για οφειλή 50.000 ευρώ η εφάπαξ εξόφληση «ψαλιδίζει» το ποσό κατά 7.500 ευρώ στα 42.500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης – Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Καυτά» ραβασάκια σε όσους παραβίασαν τους όρους του κρατικού δανείου

Οι επτά κύκλοι

Σημειώνεται ότι οφειλή και για τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ. Την περασμένη Πέμπτη αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 559.753 Α.Φ.Μ., ενώ 2.406 Α.Φ.Μ. απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 Α.Φ.Μ., «τρέχει» ακόμη ο επανέλεγχος των στοιχείων τους και η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Το τελικό ποσό της οφειλής είναι «κουρεμένο» από 50% έως 75% σε σχέση με το αρχικό ύψος του κρατικού δανείου με κριτήρια την πτώση του τζίρου και το χρόνο έναρξης της δραστηριότητας. Από τα 8,3 δις. ευρώ που δόθηκαν συνολικά από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επιστραφούν περίπου 3 δις. ευρώ, δηλαδή διαγράφονται 5,3 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ διενεργεί ελέγχους για τον εντοπισμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έλαβαν ενισχύσεις αλλά δεν τήρησαν τους όρους ή εισέπραξαν υψηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν και θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο κράτος. Ήδη έχουν εντοπιστεί επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τη ρήτρα για την απασχόληση για τα κρατικά δάνεια ή δεν υπέβαλαν στην ώρα τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την ΑΑΔΕ να ζητά από τους παραβάτες την επιστροφή ολόκληρου του ποσού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία