Σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζουν να βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα Μέγαρα, στη Σαλαμίνα αλλά και στην Πεντέλη λόγω των πυρκαγιών που βρισκόντουσαν μέχρι χθες σε εξέλιξη, ενώ από σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών ώστε να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις για τους δικαιούχους.

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές μετρούν τις πληγές τους και σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να δουν το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Δέσμευση του πρωθυπουργού

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο θέμα, διαβεβαιώνοντας για όσους έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
«Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα».

Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις

Αξίζει να επισημανθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:
• Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
• Εκτός των 600 ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
• Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες, στη σύνθεση των οποίων περιλαμβάνεται ένα ή περισσότερα άτομα με αναπηρία.
• Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
• Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Με τη νομοθετική ρύθμιση οι ως άνω οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

Διαβάστε ακόμα: Προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών σε Πεντέλη και Μέγαρα από τον ΔΕΔΔΗΕ

Η εικόνα στις πληγείσες περιοχές

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγαν μέχρι χθες το βράδυ ήταν πολύ καλή, καθώς δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, ο φόβος των αναζωπυρώσεων παραμένει με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής να είναι σε επιφυλακή.

Η  πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι χθες Τετάρτη σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων παρουσιάζει αρκετά καλύτερη εικόνα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή.

Διαβάστε επίσης: «Αιχμές» Στυλιανίδη για εμπρησμό στην Πεντέλη – «Αντίξοες οι συνθήκες της φωτιάς»

Μήνυμα από το 112

Στο σημείο παραμένουν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δείτε ακόμα: Φωτιά στη Σαλαμίνα: Μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι.

Λίγο πριν τις 6 μ.μ. στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέικα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Υπό έλεγχο στη Σαλαμίνα

Παράλληλα, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στον Λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σάμαρι Σαλαμίνας ενώ αρκετά καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στον Λόφο Πατρίς καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο.

Σε ύφεση στην Πεντέλη

Επιπλέον, σε ύφεση παραμένει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης, 19 Ιουλίου, στην Πεντέλη, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

Παραμένουν σε επιφυλακή επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, η τοπική αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντές των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΑΒ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής