Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosatom, άρχισε στα βόρεια παράλια της Αιγύπτου σύμφωνα με κοινή την ανακοίνωση της εταιρείας και των αιγυπτιακών αρχών.

Ο πυρηνικός σταθμός στην Ελ-Ντάμπαα, είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται στην Αίγυπτο και σχεδιάζεται να αποτελείται από τέσσερις μονάδες, η κάθε μια από τις οποίες θα είναι δυναμικότητας 1.200 MW σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανάρτησε αργά χθες η αιγυπτιακή αρχή πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Πρόταση Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο

«Ιστορικό γεγονός»

Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Μοχαμάντ Σακέρ δήλωσε ότι η ρίψη σκυροδέματος για την πρώτη μονάδα σηματοδότησε ένα «ιστορικό γεγονός» για την Αίγυπτο, που κατέστη δυνατό χάρη στην συνεργασία Αιγύπτου–Ρωσίας.

Η Αίγυπτος άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Ελ- Ντάμπαα από τη δεκαετία του 1980. Οι συμβάσεις για τον σταθμό τέθηκαν σε ισχύ το 2017, αλλά η έναρξη της κατασκευής καθυστέρησε για αρκετά χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Πράσινες επενδύσεις: Φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια στη βιώσιμη λίστα της Κομισιόν

Η Rosatom έλαβε τον περασμένο μήνα από την αρμόδια αιγυπτιακή ρυθμιστική αρχή την έγκριση να αρχίσει την κατασκευή της πρώτης μονάδας.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το κόστος ή το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής. Το 2016, η Αίγυπτος είχε δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της κατασκευής, θα καλυφθεί από ένα ρωσικό δάνειο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πυρηνικός σταθμός θα χρησιμοποιεί αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στους πυρηνικούς σταθμούς Νοβοβορόνεζ και Λένινγκραντ στην Ρωσία, και σε πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας ο οποίος συνδέθηκε στο δίκτυο τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος επέκτεινε με ταχείς ρυθμούς κατά την τελευταία δεκαετία, την ονομαστική πυκνότητα ισχύος, κυρίως με μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκεύασε η Siemens, με αποτέλεσμα να έχει τώρα πλεόνασμα ενέργειας, ενώ σχεδιάζει να αρχίσει ή να επεκτείνει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Επίσης επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο της ονομαστικής πυκνότητας ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40% το 2030 και στο 42% έως το 2035.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια