Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα για τα εταιρικά κέρδη που ανακοινώνονται, την ώρα που προσπαθούν να αξιολογήσουν και τις τελευταίες αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,17% στις 7.282 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,17% στις 13.224 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,12% στις 6.193 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Beazley κερδίζει περισσότερο από 12%, ενώ η φινλανδική εταιρεία Stora Enso σημείωσε πτώση 7% μετά τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη της εδώ και 11 χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για τον εκρηκτικό πληθωρισμό αντιστάθμισαν τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ εισήγαγε επίσης το Transmission Protection Instrument (TPI), ένα σχέδιο προστασίας των ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να ελέγξει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή και να περιορίσει τον κατακερματισμό για τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούλιο, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνέχισαν να επιβαρύνουν τη διάθεση κατανάλωσης, σύμφωνα με μηνιαίο δείκτη της εταιρείας ερευνών GfK. Ο δείκτης διατηρήθηκε στο -41 τον Ιούλιο, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την ύφεση.

Επίσης, οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, ενώ η μηνιαία πτώση 0,5% του Μαΐου αναθεωρήθηκε από 0,5% σε 0,8%.

Την ίδια ώρα, η πολιτική αβεβαιότητα της Ιταλίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, με τις πρόωρες εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί τώρα για τις 25 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές