Σε δραστική μείωση των επιτοκίων προχώρησε αιφνιδιαστικά σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την σχεδόν βέβαιη υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση, με την θεαματική ενδυνάμωση του ρουβλίου και τη μείωση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση του στο 8%, από το 9,5% που ήταν. Οι αναλυτές περίμεναν μια περικοπή της τάξεως των 50 μονάδων βάσης.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Εντείνεται το brain drain – Για ορισμένους η διαφυγή είναι μονόδρομος

Πρόκειται για την πέμπτη μείωση για φέτος, αφότου η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε σημαντική άνοδο των επιτοκίων από το 9,5% στο 20%, στα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με τις συνθήκες στην αγορά να αλλάζουν, η κεντρική τράπεζα έκρινε πως θα πρέπει να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων και πλέον τα έφτασε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου.

Πέφτει ο πληθωρισμός

Παράλληλα, η CBR έστειλε σήμα για πιθανές νέες περικοπές κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί και η οικονομία έχει ανάγκη από φτηνό δανεισμό για να αποφύγει τις καθοδικές πιέσεις που την ωθούν σε ύφεση. Ο πληθωρισμός έπεσε στο 15,9% τον Ιούνιο από το 17,1% το Μάιο και πλέον εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 15,5%.

Η ίδια η κεντρική τράπεζα στις εκτιμήσεις της ισχυρίστηκε πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ του 12% και του 15% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 5%-7% το 2023.

Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης η CBR αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τη φετινή χρονιά εκτιμώντας πως το ΑΕΠ θα μειωθεί τελικά κατά 4%-6%, σε σχέση με την μεγαλύτερη πτώση κατά 8%-10% που είχε προβλέψει την άνοιξη. Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, η υποχώρηση της οικονομίας θα κυμανθεί μεταξύ του 1% και του 4%.

«Είναι σαφές πως η κεντρική τράπεζα δεν αισθάνεται την ανάγκη να επιβραδύνει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων δεδομένης της υποχώρησης των πληθωριστικών ρίσκων και το εύρος του πλήγματος για την οικονομική δραστηριότητα» σχολίασε, αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο οικονομολόγος της Capital Economics, Λίαμ Πιτς.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις οικονομικές της προβλέψεις για το τρέχον έτος, λέγοντας ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 4-6%. Στα τέλη Απριλίου είχε πει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8-10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή