Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης.

Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

Τι ισχύει

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, δεν προκύπτει παράταση για την έκπτωση 3% σε όσους προβούν εμπρόθεσμα σε ολική εξόφληση του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο.

Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις, οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν αν το υπουργείο Οικονομικών θα καλύψει και τις περιπτώσεις αυτές ή αν οι πολίτες που θα κάνουν χρήση της παράτασης θα χάσουν το bonus αυτό. Επί τους παρόντος πάντως, έκπτωση 3% για πληρωμές μετά τις 29 Ιουλίου πρέπει να μην θεωρούνται δεδομένες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσοι υποβάλουν δήλωση μέχρι το μεσημέρι (15.00) της Πέμπτης 29 Ιουλίου, εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου 3% αν εξοφλήσουν αυθημερόν όλο το ποσό πρόσθετου φόρου που τους αναλογεί. Ήδη έχουν πληρώσει εφάπαξ ή την α΄ δόση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά (και συνολικά 600 εκατ. από τα 1,8 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί) για να πάνε για διακοπές χωρίς να περιμένουν τις παρατάσεις που έδωσε τελικά το υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, η πληρωμή 3ης δόσΗς πρέπει να γίνει έως 29 Ιουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει μέχρι την άλλη Παρασκευή να πληρωθεί η 1η δόση ή ολική εξόφληση με έκπτωση 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax