Μακριά από τα «φώτα της δημοσιότητας» θα μείνουν για ακόμη ένα χρόνο οι μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.  Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ετοίμαζαν τις λίστες με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών για να δοθούν στη δημοσιότητα,  τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αποφάσισαν να «παγώσουν» μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων έχουν «φεσώσει» τα κρατικά ταμεία με ποσά  πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.

Η υπουργική απόφαση

Με απόφαση που υπογράφουν οι  υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  Πάνος Τσακλόγλου μετατίθεται για την 30η Ιουνίου 2023 η επικαιροποίηση των καταλόγων με τα ονόματα και τα χρέη των μεγαλοοφειλετών.  Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι «εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023».

Διαβάστε επίσης: Χρέη στην Εφορία: Ανοίγει νέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων το Σεπτέμβριο

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των μεγαλοοφειλετών έως την 30ή Ιουνίου 2022, ενώ είχαν σταλεί ειδοποιήσεις στους οφειλέτες να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν τη δημοσίευση των ονομάτων τους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας όσων χρωστάνε σε Εφορία και ΕΦΚΑ, ποσά άνω των 150.000 ευρώ, έγινε στις 30 Ιουνίου του 2019 και οι λίστες επικαιροποιήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.

8.827 μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 1 εκατ. ο καθένας

Η λίστα της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ που, επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε για ένα έτος, θα περιλάμβανε περίπου 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρωστούν πάνω από ένα έτος ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος. Για τους περισσότερους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη πάνε πολλές δεκαετίες πίσω ενώ στις καταστάσεις βρίσκονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει «φέσια» εκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ουσιαστικά έχει «διαγράψει» ο εισπρακτικός μηχανισμός.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο που έχει συσσωρευτεί ανέρχεται σε 112,5 δισ. ευρώ. Από τα 4,7 εκατομμύρια φορολογούμενων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία,  8.827 είναι  μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 1 εκατ. ο καθένας. Οι οφειλέτες αυτοί έχουν φεσώσει την Εφορία με 89,856  δις. ευρώ ή οφείλουν το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.  Μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα μέσα σε ένα χρόνο αύξησε τα χρέη της κατά 2,597 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 51,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 28,1% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ενώ οι μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), αποτελούν το 20,6% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax