Συμμαχία» Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Ουγγαρίας και Ρουμανίας για τη διατροφική σήμανση στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας με ορίζοντα το τέλος του 2022.
Βασικός στόχος της συνεργασίας των πέντε κρατών – μελών είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το εναρμονισμένο σχήμα που θα επιλεγεί να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή για το διατροφικό περιεχόμενο του τροφίμου, παρέχοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.
Το ενιαίο σχήμα
Για την Ελλάδα, είναι σημαντικό το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι κ.λπ.).
Οι ενέργειες και η προετοιμασία από την πλευρά της Ελλάδας και των τεσσάρων άλλων χωρών αφορούν:
1. την αναγκαιότητα για διατροφική εκπαίδευση, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές, προσαρμοσμένες στις προσωπικές τους ανάγκες και συνθήκες.
2. την ανάγκη εξέτασης κάθε τροφίμου ως μέρους του ευρύτερου πλαισίου των καθημερινών απαιτήσεων μιας υγιεινής διατροφής. Οι μορφές FOPNL που βασίζονται σε τυποποιημένες ποσότητες, ανεξάρτητα από τις μέσες μερίδες που καταναλώνονται συνήθως, μπορούν να μεταφέρουν στρεβλά μηνύματα. Το εναρμονισμένο σχήμα της ΕΕ θα πρέπει να ενθαρρύνει τη σωστή ισορροπία όλων των ομάδων τροφίμων και να μην επιφέρει τεχνητό διαχωρισμό μεταξύ «υγιεινών» και «ανθυγιεινών» τροφίμων.
3. την αναγκαιότητα το ενιαίο σχήμα της ΕΕ να σέβεται τη διατροφική κουλτούρα και τις τυπικές δίαιτες κάθε κράτους – μέλους και να μην εισάγει διακρίσεις εις βάρος των παραδοσιακών τροφίμων. Πρέπει να αποφευχθεί το παράδοξο να δαιμονοποιούνται παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία διαδραματίζουν θετικό ρόλο στη διατροφή, εφόσον καταναλώνονται στην κατάλληλη ποσότητα.
Τέλος, η προσέγγιση θα πρέπει να βασίζεται στην αξιολόγηση της συνολικής διατροφικής αξίας ενός τροφίμου με χρήση διαβαθμισμένων δεικτών, όπως ήδη γίνεται στην αγορά ορισμένων κρατών – μελών.
Latest News
44+1 απαντήσεις για το μέτρο της αντικατάστασης ζώων και ανακατασκευής στάβλων
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί
Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία
Ποια 12 προϊόντα ελέγχθηκαν
Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών
Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι ειπώθηκε σε συνάντηση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη με τον αρμόδιο Κινέζο υφυπουργό Εμπορίου Ling Ji
Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ ο νέος προϋπολογισμός για τα σχέδια βελτίωσης
Οπλίζουμε τους παραγωγούς με τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, δήλωσε ο κ. Αυγενάκης
Ενεργοποιείται από σήμερα η «Κάρτα του Αγρότη»
Ποιες δυνατότητες παρέχει στους παραγωγούς η «Κάρτα του Αγρότη»
Ποιοι ψάχνουν χρυσό στο χωράφι - Οι κόκκινες επενδύσεις και οι τουρκικές εισαγωγές
Οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξάνονται αλματωδώς από το 2022
Ετήσια παράταση των δεσμεύσεων για τη νιτρορύπανση
Οι προϋποθέσεις ένταξης αγροτεμαχίων στην παράταση
Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ 38,5 εκατ. ευρώ για ζημίες από «Daniel» - Οι δικαιούχοι
Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων καταβάλλεται σε αμπελοκαλλιεργητές
Το δρόμο για τα ΠΟΠ παίρνουν τα κάστανα Πηλίου – Σε διαβούλευση ο φάκελος κατοχύρωσης
Σημαντικό βήμα για την εμπορική θωράκιση των κάστανων Πηλίου