Δεσμευτική συμφωνία υπέγραψαν σήμερα η Orange και η MasMovil με στόχο να συνδυάσουν τις δραστηριότητές τους στην Ισπανία. Με τη νέα συμφωνία, η συγχωνευμένη εταιρεία αποτιμάται σε σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο.

Η συγχώνευση δημιουργεί νέες προκλήσεις για την κορυφαία τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ισπανίας, Telefonica, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανοίγει πιθανώς το δρόμο σε παρόμοιες συμμαχίες σε αγορές όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: Πόσο μειώθηκε το κόστος στις τηλεπικοινωνίες

Συγκεντρωποίηση της αγοράς

Η συγχώνευση του δεύτερου και του τέταρτου μεγαλύτερου παρόχου τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αφήνει στην τρίτη θέση τη Vodafone, δημιουργώντας μια πιο συγκεντρωποιημένη αγορά που αναμένεται να μειώσει τον ανταγωνισμό και να ενισχύσει την κερδοφορία των παρόχων.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αντιταχθεί σε συμφωνίες που μειώνουν τον αριθμό των «παικτών» σε μεγάλες τηλεπικοινωνιακές αγορές, από τέσσερις σε τρεις.

Διαβάστε επίσης: Η Wind αλλάζει όνομα και γίνεται… Nova

Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Ισπανίας δραστηριοποιούνται σήμερα τέσσερις εταιρείες, με τη μάρκα Movistar της Telefonica να κατέχει μερίδιο 28,24%, την Orange 22,91%, τη Vodafone 22,26% και τη MasMovil με 20,55%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής αγοράς CNMC, τον Μάρτιο.

Η απάντηση της Κομισιόν θα αποκαλύψει επίσης εάν είναι διατεθειμένη να ευνοήσει μια δομή αγοράς με λιγότερους φορείς εκμετάλλευσης και δυνητικά υψηλότερες επενδύσεις σε υποδομές — όπως πιέζει η βιομηχανία του κλάδου– ή εάν θα επιμείνει σε μια πελατοκεντρική στάση που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και χαμηλές τιμές.

Σε 18,5 εκατ. ευρώ η αξία της νέας εταιρείας

Η συγχώνευση στην Ισπανία βασίζεται σε εταιρική αξία 18,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν οι εταιρείες, 10,9 δισεκατομμυρίων της MasMovil και 7,8 δισεκατομμυρίων της Orange Spain.

Η συγχωνευμένη εταιρεία θα αποφέρει περισσότερα από 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα και περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια βασικά λειτουργικά κέρδη, όπως εκτιμούν οι δύο εταιρείες.

Η συνδυασμένη κοινοπραξία θα ελέγχεται εξίσου από την Orange και τη MasMovil. Ένα πακέτο χρέους 6,6 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή.

Η συναλλαγή υπόκειται σε έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 «το αργότερο».

Η Orange ελέγχεται από το γαλλικό κράτος μέσω μεριδίου 23%, ενώ η μητρική εταιρεία της MasMovil είναι η Lorca JV Co με έδρα το Λονδίνο, μια εταιρεία holding που ανήκει στα funds KKR, Providence και Cinven.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή