187 λεπτά. Τόσο χρειάστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αποτρέψει μέσω βίντεο τους βίαιους υποστηρικτές του. Πάνω από τρεις ώρες δηλαδή μεταξύ των βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο και της χλιαρής έκκλησής του.

Τι έκανε ο Τραμπ αυτό το διάστημα; Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή έριξε φως στο σκοτάδι στην τελευταία της ακροαματική διαδικασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές για την επίθεση στο Καπιτώλιο το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) κατά τη διάρκεια της υψηλότερης τηλεθέασης.

Φαίνεται ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε σκόπιμα τη βία για να παραμείνει στην εξουσία. Ότι παρακολούθησε τις ταραχές στην τηλεόραση και ότι τελικά τον προέτρεψαν οι σύμμαχοί του να παρέμβει, ενώ για πολλή ώρα δεν έκανε τίποτα. Μέλη του κοινοβουλίου και μάρτυρες κατέστησαν συχνά σαφές ότι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία δεν έχει παρέλθει. Θα γίνουν ξανά εκλογές και ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα μπορούσαν να ενεργήσουν και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Το ότι και ο  ίδιος ο Τραμπ δεν έχει μετανοιώσει φαίνεται στο απόσπασμα ενός βίντεο.

Μία ημέρα μετά την επίθεση των οπαδών του στο Καπιτώλιο ο Τραμπ δηλώνει πως «Δεν θέλω να πω ότι τελείωσαν οι εκλογές», αν και αυτό ακριβώς, το “τέλος των εκλογών” περιλαμβανόταν  στο γραπτό κείμενο της ομιλίας που επρόκειτο να εκφωνήσει.

Διαβάστε επίσης: Η βαριά σκιά του Τραμπ

Η υποκίνηση του όχλου

Και ενώ η ακροαματική διαδικασία ήταν ακόμη σε εξέλιξη, ο Τραμπ δημοσιοποιεί ένα οργισμένο μήνυμα μέσω του κοινωνικού του δικτύου «Truth Social». Γράφει πως η επιτροπή είναι ένα προσχηματικό δικαστήριο και πως όλα είναι ψέματα. Τις προηγούμενες εβδομάδες η επιτροπή είχε καταδείξει ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του δοκίμασαν πολλά κόλπα, ώστε να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών το 2020. Όταν αυτό δεν λειτούργησε, ο Τραμπ «κάλεσε τον όχλο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Γνώριζε ότι το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν βαριά οπλισμένο και εξοργισμένο. Αυτός διέταξε τον όχλο να πάει στο Καπιτώλιο», λέει ο πρόεδρος της επιτροπής Μπένι Τόμσον.

Οι Ρεπουμπλικάνοι τορπίλισαν από την αρχή τη διαδιασία διελεύκανσης της υπόθεσης. Μετά από δημόσιες διαμάχες στην επιτροπή συμμετέχουν τελικά επτά Δημοκρατικοί και μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι. Οι Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι Λιζ Τσέινι και Άνταμ Κίνζινγκερ είναι γνωστοί επικριτές του Τραμπ και έχουν αποπεμφθεί από το κόμμα τους εξαιτίας της συμμετοχής τους στην επιτροπή.

Όλα ανοιχτά;

Εάν πράγματι αυτή η δημόσια ακροαματική διαδικασία βλάψει τον Τραμπ, είναι δύσκολο να το πει κανείς. Η υποστήριξή του από τους Ρεπουμπλικάνους πάντως έχει κάπως υποχωρήσει. Επίσης σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, ο αριθμός των οπαδών του Τραμπ που θα ήθελαν να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024 έχει μειωθεί.

Διαβάστε επίσης: Μασκ: Καλεί τον Τραμπ να παραιτηθεί από την ενεργό πολιτική

Οι απόφάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, πάντως και δεν έχουν την ισχύ ενός δικαστηρίου. Θα μπορούσαν όμως να συμβάλουν, ώστε να ανοίξει η νομική οδός και να αναλάβει την υπόθεση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και όλα τα μάτια είναι τώρα στραμμένα σε αυτό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Marist οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι της άποψης πως ο Τραμπ θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Ωστόσο μόνο το 28% πιστεύει πως πράγματι θα λογοδοτήσει. Η αρμόδια επιτροπή λέει πως θα συνεχίσει με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέλος του επεισοδίου, όχι όμως και της σειράς.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα