
Με την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να λήγει στις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα με «έξυπνες» κινήσεις να περιορίσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν τη φορολογική επιβάρυνση κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης.
Διαβάστε επίσης: Ποια δικαιολογητικά υποβάλλονται μαζί με τη φορολογική δήλωση
Τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν είναι τα εξής:
1. Φορολογούμενοι με παιδιά
Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης για να μη χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ αλλά και την προσαυξημένη έκπτωση φόρου για όσους είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες. Τα παιδιά δηλώνονται στον πίνακα 8 της δήλωσης.
2. Νέοι επαγγελματίες
Συμπληρώστε τον κωδικό 017-018 όσοι έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά. Θα δείτε να μειώνεται κατά 50% ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής, από το 9% στο 4,5%. Απαραίτητη προϋπόθεση το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ.
3. Φοιτητές
Οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.
4. Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω
Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.
5. Φιλοξενούμενοι
Γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.
6. Ανείσπρακτα ενοίκια
Οι φορολογούμενοι για να μη φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2021 θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:
- Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
- Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
7. Εξαίρεση από e-αποδείξεις
Οσοι έχετε συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας σας ή κατοικείτε μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγετε το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
8. Για να γλιτώσετε από τον εφιάλτη των τεκμηρίων
Mπορείτε να επικαλεστείτε χρηματικά ποσά από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.
Τι ζητούσαν οι λογιστές
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών είχαν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.
Οι λογιστές τόνιζαν μεταξύ άλλων πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας και πως ως επάγγελμα που έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου, οι φοροτεχνικοί δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι.
Οι λογιστές σημείωναν ακόμη πως αν και οι φορολογικές δηλώσεις είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους.


Latest News

Ολοκληρώθηκε η αυτοματοποιημένη υποβολή των προεκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων για 835.766 φυσικά πρόσωπα
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια