Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει πιο γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσει επιπλέον διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ώστε να διευρύνει το δίκτυο των συμφωνιών που διαθέτει και να ανταποκριθεί στο αίτημα των κρατών μελών για την ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων κυρίως με συμμαχικές χώρες. Αυτό υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη του στους «Financial Times».
Όπως εξήγησε, οι γεωπολιτικές πιέσεις που δημιούργησε ο πόλεμος και η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία έχουν τροποποιήσει τις προοπτικές της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης, στρέφοντας το ενδιαφέρον της στη δημιουργία νέων συμφωνιών με «συνεταίρους που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις». Απώτερος σκοπός, εξάλλου, είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ε.Ε., οπότε και η προστασία των οικονομιών της περιοχής.
Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζει ο πόλεμος τη διεθνή τάση για προστατευτισμό στο εμπόριο
Επόμενες συμφωνίες
Στους στόχους, λοιπόν, είναι μια συμφωνία με την Χιλή πιθανότατα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, η οποία έχει τεράστια σημασία δεδομένων των πλούσιων αποθεμάτων που διαθέτει η χώρα σε μέταλλα όπως ο χαλκός και βέβαια το λίθιο που είναι στρατηγικής σημασίας για τη μετάβαση στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Επίσης, δρομολογείται μια νέα συμφωνία με την επίσης πλούσια σε πρώτες ύλες Αυστραλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η ενίσχυση των προσπαθειών για την επικύρωση των συμφωνιών με το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι συνομιλίες με χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο που έχουμε με συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου για να αντιμετωπίσουμε τις τωρινές γεωπολιτικές προκλήσεις, να μειώσουμε την εξάρτηση μας από εισαγωγές από τη Ρωσία και να ενισχύσουμε την αντοχή των εφοδιαστικών μας αλυσίδων» τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Για το σκοπό αυτό η Κομισιόν σκοπεύει να δώσει και πάλι έμφαση στην ευρωπαϊκή ατζέντα που έχει να κάνει με τη δημιουργία συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, που είχε ανασταλεί καθώς πολλές μεγάλες οικονομίες δημιούργησαν νέους φραγμούς και προστατευτικούς κανόνες προκειμένου να προστατέψουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους.
Ταχύτερες διαδικασίες
Υπενθυμίζεται πως περίπου 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, είχαν αποστείλει επιστολή προς τον κ. Ντομπρόβσκις τον περασμένο μήνα, στην οποία διαμαρτύρονταν ότι η διαδικασία που ακολουθεί η Ε.Ε. για την διαπραγμάτευση, υπογραφή και επικύρωση εμπορικών συμφωνιών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε η Ένωση να μπορεί να εκμεταλλεύεται γρήγορα ις ευκαιρίες που προκύπτουν, όταν αυτές εμφανίζονται.
Στην επιστολή οι χώρες υπενθύμιζαν πως μόλις το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της Ε.Ε. καλύπτεται από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ένα νούμερο πολύ χαμηλό, το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί.
Σύμφωνα με τους Financial Times, την απάντηση του ο κύριος Ντομπρόβσκις είχε τότε συμφωνήσει πως η επιτάχυνση της δημιουργίας νέων εμπορικών συμφωνιών από την πλευρά της Ένωσης θα βελτίωνε την αξιοπιστία της ως σοβαρού εμπορικού εταίρου. Επίσης θα ενίσχυε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αναλυτές σχολιάζουν πως τα αυστηρά κριτήρια της Ευρώπης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και εργασιακών δικαιωμάτων καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη νέων εμπορικών συμφωνιών με αναπτυσσόμενες οικονομίες. Από την άλλη πλευρά, χωρίς τέτοιους κανόνες, οι συμφωνίες δεν θα είναι εύκολο να επικυρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.
Latest News
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.