Η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε οκτώ έως εννέα μήνες, εάν τα λιμάνια της δεν ήταν αποκλεισμένα, αλλά το χτύπημα της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού έδειξε ότι σίγουρα δεν θα είναι τόσο εύκολο.

Αυτό δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Oleh Ustenko, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να αποκομίσει έσοδα της τάξης των 10 δισ. δολαρίων εάν εξάγει τα αποθέματα των 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται στα σιλό καθώς και 40 εκατομμύρια τόνους νέας σοδειάς.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Υπεγράφη η συμφωνία με τη Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών 

Επεσήμανε, δε, πως η Ουκρανία θα χρειαστεί 20 έως 24 μήνες για να εξάγει αυτούς τους όγκους εάν τα λιμάνια της δεν λειτουργούν σωστά.

Διαβάστε επίσης: Ναυτιλία: Σκληρή παρτίδα πόκερ με τα ουκρανικά σιτηρά

Η Ουκρανία ξεκίνησε σήμερα Κυριακή τις προσπάθειες για επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, παρά την πυραυλική επίθεση που ήγειρε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο τελικά η Ρωσία θα τιμήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε τα χτυπήματα στην Οδησσό ως κραυγαλέα «βαρβαρότητα» που κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να εμπιστευτεί την εφαρμογή της συμφωνίας της Παρασκευής, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικά σιτηρά: Και να αρχίσουν οι εξαγωγές, θα αργήσουν να φτάσουν στους πεινασμένους λαούς

Η ουκρανική πλευρά κατηγόρησε τον Πούτιν ότι με την επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον ΟΗΕ και την Τουρκία. Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα.

Επιβεβαίωσε το πλήγμα η Ρωσία

Την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται για την εξαγωγή σιτηρών, η Ρωσία επιβεβαιώνει το χτύπημα στην Οδησσό. Μία ημέρα πριν έλεγε ότι δεν είχε καμία σχέση. Η Ρωσία έρχεται να ταράξει τα νερά της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή που προβλέπει την κυκλοφορία στη μαύρη θάλασσα εμπορικών πλοίων.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, σύμφωνα με τα όσα είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Βομβαρδίζουν τις… συνομιλίες

«Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, με ένα πλήγμα υψηλής ακρίβειας», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram, απαντώντας στη δήλωση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος είπε πως τα πλήγματα αυτά καταστρέφουν το ενδεχόμενο ενός διαλόγου ή μιας συμφωνίας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι πύραυλοι κατέστρεψαν ένα ουκρανικό «στρατιωτικό σκάφος». Δεν έδωσε διευκρινίσεις ούτε αποδείξεις για τις δηλώσεις της.

Τα χτυπήματα στην Οδησσό καταδίκασαν Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ δύο μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είχαν δηλώσει ότι ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα ήταν λειτουργική σε λίγες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...