Συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συνυπέγραψαν η Ρωσία και η Ουκρανία, σε τελετή που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσαν ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Οι υπουργοί κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν τη συμφωνία χωριστά, αποφεύγοντας προσεκτικά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να κάνουν χειραψία στην εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

«Φάρος ελπίδας»

«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας, δυνατότητας και ανακούφισης σε έναν κόσμο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες στην τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία, την οποία υπέγραψε επίσης η Τουρκία, θα συμβάλει στην αποτροπή του λιμού και θα διευκολύνει τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.

Η συμφωνία επιστέγασε δύο μήνες συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας με στόχο αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποκάλεσε «πακέτο» που θα αποκαθιστούσε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και θα διευκόλυνε τις ρωσικές αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων, παρά τις σκληρές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για σημαντικές ποσότητες εμπορικών εξαγωγών τροφίμων από τρία βασικά ουκρανικά λιμάνια – την Οδησσό, το Τσερνομόρσκ και το Γιούζνι – και ότι ο ΟΗΕ θα δημιουργήσει ένα κέντρο συντονισμού για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας.

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

Η Ρωσία και η Ουκρανία, οι οποίες συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως, έστειλαν τους υπουργούς Άμυνας και Υποδομών αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή υπογραφής, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που παγίδευσε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε σιλό και καθήλωσε πολλά πλοία, επιδείνωσε τη συμφόρηση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και, μαζί με τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις, προκάλεσε καλπάζοντα πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων και την Ουκρανία για την εξόρυξη των προσβάσεων στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, δήλωσαν ότι η συμφωνία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική σε λίγες εβδομάδες.

Η ασφαλής διέλευση μέσα και έξω από τα λιμάνια θα διασφαλιστεί σε αυτό που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «de facto κατάπαυση του πυρός» για τα πλοία και τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται, είπαν, αν και η λέξη «κατάπαυση του πυρός» δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Αν και η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει κοντινές υπεράκτιες περιοχές ως μέρος της άμυνάς της κατά της πεντάμηνης εισβολής της Ρωσίας, οι Ουκρανοί πιλότοι θα καθοδηγούν τα πλοία κατά μήκος ασφαλών διαύλων στα χωρικά της ύδατα, είπαν.

Υπό την επίβλεψη ενός κοινού κέντρου συντονισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τα πλοία θα διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας και θα προωθούνται στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Η συμφωνία θα ισχύει για 120 ημέρες, αλλά θα είναι ανανεώσιμη και δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα.

«Πρωτοφανές»

«Το γεγονός ότι δύο μέρη σε πόλεμο – και εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε πόλεμο – μπόρεσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία αυτού του είδους νομίζω ότι αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ένας άλλος δήλωσε ότι ένα ξεχωριστό σύμφωνο που υπογράφηκε την Παρασκευή θα εξομαλύνει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων και ότι τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν τις διευκρινίσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι κυρώσεις τους δεν θα ισχύουν για τις αποστολές αυτές.

Για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές ανησυχίες σχετικά με τα πλοία που μεταφέρουν λαθραία όπλα στην Ουκρανία, όλα τα πλοία που επιστρέφουν θα επιθεωρούνται σε τουρκικό λιμάνι από εκπροσώπους όλων των μερών.

Τελικός στόχος της συμφωνίας είναι να αποτραπεί ο λιμός στις φτωχές χώρες, διοχετεύοντας περισσότερο σιτάρι, ηλιέλαιο, λίπασμα και άλλα προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ άλλων για ανθρωπιστικές ανάγκες, εν μέρει σε χαμηλότερες τιμές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμφωνία και δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στο να καταστήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για την εφαρμογή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή