Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια βούλιαξε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούλιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 88,6 σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, σημαντικά χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters για 90,2.

Καθοριστικοί παράγοντες που επηρέασαν τη στάση των επιχειρηματιών στάθηκαν η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και οι επικείμενες ελλείψεις φυσικού αερίου που ωθούν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο κατώφλι της ύφεσης.

Ας σημειωθεί ότι και ο Ιούνιος είχε επίσης μια απροσδόκητη πτώση στο 92,2 μετά την τελική αναθεώρησή του.

Οι επιχειρήσεις αναμένουν σημαντική επιδείνωση των εργασιών τους τους επόμενους μήνες, με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις στη μεταποίηση (στο -7,1% τον Ιούλιο έναντι 0,0 τον Ιούνιο).

Καμπανάκι ΔΝΤ

Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο Βερολίνο όσον αφορά την πορεία της γερμανικής οικονομίας και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση πως θα πρέπει να… ξανασκεφτεί τα σχέδια επαναφοράς του λεγόμενου «φρένου του χρέους» από την επόμενη χρονιά, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο κίνδυνος διακοπής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία μπορεί να «σπρώξει» την κυριότερη ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Στην αξιολόγησήη του, δε, το ΔΝΤ προχωρά σε σημαντική, επί τα χείρω, αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπει πλέον πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα κυμανθούν στο 1,2% φέτος και μόλις στο 0,8% το 2023, σε σχέση με το 2,9% που ήταν το 2021. Η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν πως το γερμανικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,1% φέτος και στο 2,7% το 2023.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό εκτιμάται πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 7,7% φέτος και θα κατέβει στο 4,8% το 2023, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών του Ταμείου. Μάλιστα, προειδοποιεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης των καταναλωτικών τιμών θα αυξηθεί επιπλέον κατά 2%, αν η Μόσχα κλείσει τελείως τις στρόφιγγες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή