Μόλις λίγες ημέρες κράτησε η σχετική νηνεμία αναφορικά με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που ναι μεν ξεκίνησε πάλι να λειτουργεί από την περασμένη Πέμπτη, αλλά με αισθητά μειωμένη ποσότητα. Επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως η Ρωσία θα κρατήσει ζωντανό τον εκβιασμό προς την Ευρώπη, η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως θα περικόψει ακόμη περισσότερο τις ροές του αγωγού προς τη Γερμανία, περίπου στο 20% της χωρητικότητας, ξεκινώντας άμεσα από τα ξημερώματα της Τετάρτης (στις 04.00 GMT).

Σε ανακοίνωση της η ρωσική εταιρεία υποστήριξε πως έλαβε τα απαραίτητα έγγραφα από την Siemens Energy και τον Καναδά που επιβεβαιώνουν την αργή έλευση της περιβόητης τουρμπίνας που απαιτείται για τον αγωγό, από το Μόντρεαλ στη Ρωσία. Έσπευσε, ωστόσο, να επαναλάβει πως υπάρχουν ακόμη προβλήματα που θα συνεχίσουν να αποτελούν υψηλό ρίσκο για την ομαλή ροή του φυσικού αερίου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως μία ακόμη τουρμπίνα, που είναι ζωτικής σημασίας για τον αγωγό, θα χρειαστεί σύντομα επισκευή, οπότε θα τεθεί εκτός λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Από το ρωσικό «μαρτύριο της σταγόνας», στη χαλάρωση του «ταμπού» της πυρηνικής ενέργειας

«Η Gazprom μελέτησε τα έγγραφα, όμως πρέπει να επισημάνει πως δεν αφαιρούν τα ρίσκα που έχουν ήδη εντοπιστεί και από τα οποία προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ανακοινωθέν, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα από την Gazprom αναφορικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε. και της Βρετανίας.

Μειώνει και πάλι τη ροή

Θυμίζουμε πως μετά από δέκα μέρες διακοπής, η εταιρεία επανέλαβε από την περασμένη Πέμπτη την ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1, αλλά σε ποσοστό μόλις 40% της χωρητικότητας, επικαλούμενη ακριβώς τα τεχνικά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, καθώς η περιβόητη τουρμπίνα δεν έχει φτάσει ακόμη από τον Καναδά. Στα ίδια προβλήματα βασίζεται και πάλι, αποφασίζοντας να μειώσει και πάλι δραστικά τη ροή, μόλις στο 20%, ήτοι περίπου στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.

Η είδηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει όσους στην Ευρώπη συνέχιζαν να αμφισβητούν την ορθότητα των ρωσικών εξηγήσεων για τα τεχνικά προβλήματα στον αγωγό, αμφισβητώντας ευθέως την άμεση αναγκαιότητα που υπήρχε για την αλλαγή της πρώτης τουρμπίνας, που υποτίθεται πως θα έμπαινε σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο. Τώρα οι Ρώσοι μιλούν για την ανάγκη επισκευής και άλλης τουρμπίνας!

«Η νέα τουρμπίνα θα εγκατασταθεί όταν όλες οι εκκρεμότητες ολοκληρωθούν. Και το φυσικό αέριο θα τρέξει στις ποσότητες που αντιστοιχούν, στις ποσότητες που είναι τεχνικά εφικτό» σχολίασε διφορούμενα νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκοφ.

Κατά τον κ. Πεσκόφ, η Siemens Energy είναι ενήμερη πως υπάρχουν και άλλα τμήματα του εξοπλισμού του Nord Stream 1 που χρειάζονται συντήρηση και επισκευή, μια δήλωση που ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει όσους προειδοποιούσαν πως η Ρωσία δύσκολα θα ανεβάσει τη ροή σε κανονικά επίπεδα, επικαλούμενη συνεχώς νέα εμπόδια.

Πάντως, ο κ. Πεσκόφ από την πλευρά του υποστήριξε πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει τελείως τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Υποστήριξε, ωστόσο, πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναφορικά με τα αποθέματα της είναι σε κάθε περίπτωση συνέπεια των δικών της πράξεων και αποφάσεων έναντι της Ρωσίας.

Άλμα στις τιμές

Σε κάθε περίπτωση ο νέος ρωσικός εκβιασμός ήρθε να προκαλέσει και πάλι αναστάτωση στις αγορές. Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν αμέσως κατά 12%, με τις γαλλικές ενεργειακές τιμές να αγγίζουν νέα επίπεδα ρεκόρ.

Η Γερμανία που θίγεται άμεσα από την μείωση της ροής από αύριο περιορίστηκε σε πρώτη φάση να δηλώσει, μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ωστόσο είναι σαφές πως το Βερολίνο περίμενε πως, αργά ή γρήγορα, η Μόσχα θα προχωρήσει σε νέες εκβιαστικές κινήσεις στο μέτωπο του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια