«Κολλημένη» στη Γερμανία φέρεται να είναι η τουρμπίνα του Nord Stream 1, στην έλλειψη της οποίας αποδίδει η Μόσχα την περιορισμένη ροή φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η τουρμπίνα επεστράφη αεροπορικώς στην Κολωνία της Γερμανίας στις 17 Ιουλίου από την εταιρεία logistics Challenge Group.

Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πότε μπορεί να επιστραφεί η τουρμπίνα στη Ρωσία – πρόκειται για μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες.

Μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η Μόσχα δεν είχε παράσχει μέχρι στιγμής τα έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με το πού ακριβώς θα την παραδώσει και μέσω ποιου τελωνειακού σταθμού.

Η επιστροφή από τον Καναδά

Η μεταφορά πίσω στη Γερμανία έγινε μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ του Βερολίνου και της καναδικής κυβέρνησης σχετικά με το αν μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα μείωσε τη δυναμικότητα του Nord Stream 1 κατά 60%, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του στροβίλου που συντηρεί η γερμανική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγικού εξοπλισμού Siemens Energy.

Μειωμένη δυναμικότητα

Η Ρωσία επαναλειτούργησε τον αγωγό την Πέμπτη μετά από δεκαήμερη προγραμματισμένη διακοπή συντήρησης, αλλά εξακολουθούσε να λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα.

Η Γερμανία απορρίπτει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η έλλειψη της τουρμπίνας είναι ο λόγος για τη μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream 1, και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ροές φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι η επιστροφή της τουρμπίνας είχε άμεσο αντίκτυπο στην ασφαλή λειτουργία του αγωγού, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να λείπουν τα έγγραφα της Siemens Energy που απαιτούνται για την επανατοποθέτησή της.

«Υπό κανονικές συνθήκες, η συντήρηση των στροβίλων είναι μια συνήθης λειτουργία για εμάς», ανέφερε η Siemens Energy σε ανακοίνωσή της. «Φυσικά, θέλουμε να μεταφέρουμε την τουρμπίνα στον τόπο λειτουργίας της το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται δεν είναι αποκλειστικά υπό τον έλεγχό μας».

Πόλεμος νεύρων και εντυπώσεων

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι όλες οι δυσκολίες με τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της τουρμπίνας, οφείλονται στους δυτικούς περιορισμούς και ότι η Ρωσία παραμένει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σχετικά με την τουρμπίνα νωρίτερα την Πέμπτη: «Μερικές φορές έχει κανείς την εντύπωση ότι η Ρωσία δεν θέλει πλέον να την πάρει πίσω.

Αυτό σημαίνει ότι το πρόσχημα των τεχνικών προβλημάτων έχει στην πραγματικότητα πολιτικό υπόβαθρο, και αυτό είναι το αντίθετο από το να είσαι εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.»

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με τη Siemens Energy και ότι θα επικοινωνήσει όταν η τουρμπίνα φτάσει στη Ρωσία και παραδοθεί στην πλειοψηφική ιδιοκτήτρια του Nord Stream, την Gazprom.

Όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Η Challenge Group, η εταιρεία logistics, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού. Η Gazprom, το μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα σχολιασμού σχετικά με τον Nord Stream 1 και τις τουρμπίνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια