Η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα έδωσε επιτέλους θετική λύση μετά από ένα επικίνδυνο σερί τριών πτωτικών εβδομάδων, που απείλησε τον Γενικό Δείκτη να χάσει τα κρίσιμα επίπεδα των 780 μονάδων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ΧΑ παρέμεινε στην ανοδική βραχυπρόθεσμη τροχιά που χάραξαν τα λοιπά μεγάλα χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι τρανταγμοί από το μέτωπο των επιτοκιακών αναδιαρθρώσεων.

Και πάλι χρυσό στο πανευρωπαϊκό

Για πολλοστή εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε καλύτερη συμπεριφορά έναντι όλων των ευρωπαϊκών δεικτών, ενώ ταυτόχρονα παραμένει και πιο ανθεκτικός έναντι όλων στον κόσμο. Και αυτό φαίνεται αφενός συγκρίνοντας τη θετική εβδομαδιαία απόδοση 3,20% με επί παραδείγματι το +2,27% του γερμανικού DAX40 ή το +2,05% του γαλλικού CAC40. Αφετέρου, αναγνωρίζοντας τη χαμηλότερη αρνητική απόδοση στον κόσμο, από 1/1, ήτοι -7,09% εν αντιθέσει με εκείνη του NASDAQ100 (-24,36%), ή του S&P500 (-16,88%).

Η συνέχεια

Στο ταμπλό, τα πάντα φαίνεται να κρίνονται από τις διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών, και κατ’ επέκταση των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων ανά τον κόσμο στη διαδικασία αποτίμησης του κινδύνου που ελλοχεύει. Για εμάς, το επίπεδο των 840-845 φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οριοθετεί το αρνητικό έδαφος στο οποίο έχει μπλεχτεί ο Δείκτης, και το οποίο θυμίζουμε ότι ταλαιπώρησε πολλές συνεδριάσεις, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και το άνω όριο της πτωτικότητας σε ωριαίο διάγραμμα. Η κοντινή στήριξη είναι οι 824, με κύρια τις 813.

Στο ταμπλό

Την Παρασκευή, οι όγκοι αυξήθηκαν συγκριτικά με την επενδυτική ραστώνη των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων, στα 50 εκατ. ευρώ, με μόλις 2,40 εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, χωρίς ωστόσο το ταμπλό να βγάλει καλή δημοπρασία, με κλείσιμο κάπου στα μισά της διαδρομής.

Οι ανοδικές μετοχές ήταν διπλάσιες από τις πτωτικές, με πρωταγωνιστές τον ΜΥΤΙΛ από άποψη προσήμου (+2,55%), και την ΑΛΦΑ από άποψη όγκου (6,68 εκατ. ευρώ). Τέλος, οι ..εκπτώσεις στην αγορά εισηγμένων εταιρικών ομολόγων συνεχίζονται, δίδοντας ευκαιρία στους επενδυτές να αγοράσουν φθηνότερα ομολογίες από πολλές αξιοπρεπέστατες εκδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News