Δάνειο 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να λάβει ο Λίβανος μετά το σχετικό «πράσινο φως» που  έδωσε το κοινοβούλιο της χώρας σήμερα. Με το δάνειο αυτό θα χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές σιταριού προσπαθώντας έτσι να δώσει μια λύση στο πρόβλημα με τις μεγάλες ουρές αναμονής που σχηματίζονται μπροστά από τους φούρνους, εν μέσω ελλείψεων στο ψωμί.

Ο Λίβανος εισάγει συνήθως το 80% του σιταριού του από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιβανέζικου συνδικάτου εισαγωγών σιταριού. Αλλά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η προμήθεια του σίτου διαταράχθηκε στον Λίβανο.

Η έκρηξη τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τις σιταποθήκες που υπήρχαν εκεί κατέστησαν την εισαγωγή και την αποθήκευση σιταριού ακόμη πιο δύσκολες.

Διαβάστε επίσης: Εγκαίνια στο κέντρο συντονισμού της συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Ψωμί με το δελτίο

Οι φούρνοι δίνουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Αμίν Σαλάμ, και οι ιδιοκτήτες των αρτοποιείων ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη σε περίπτωση έλλειψης.

Οι καβγάδες μπροστά από τα αρτοπωλεία είναι συχνοί, και την Τρίτη, ένας κάτοικος εισέβαλε σε έναν φούρνο στην Τααλμπάγια, στον ανατολικό Λίβανο, αναγκάζοντας τον στρατό να επέμβει, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Στο φάσμα της πείνας πολλές χώρες, αβεβαιότητα για τα ουκρανικά σιτηρά 

Ο Σαλάμ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ορισμένα αρτοπωλεία ότι αποθηκεύουν επιδοτούμενο αλεύρι ή ότι το χρησιμοποιούν στην παραγωγή μη επιδοτούμενων προϊόντων.

Η τιμή του ψωμιού αυξάνεται τακτικά λόγω της μείωσης της αξίας της λίρας Λιβάνου, σε μια χώρα που από το 2019 πλήττει πρωτοφανής οικονομική κρίση. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος βύθισε το 80% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως