Εγκαίνια στο νέο κέντρο συντονισμού των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών, στην Κωνσταντινούπολη, οργανώνουν σήμερα οι τουρκικές αρχές θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιβεβαιώσουν το ρόλο της Τουρκίας στην υπογραφή, αλλά και εφαρμογή της περίφημης συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.  O ίδιος ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του, υποστήριξε πως περιμένει πως όλα τα μέρη θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και τις υποχρεώσεις τους.

Το κέντρο (JCC) θα τελεί υπό το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και θα φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, ήτοι δηλαδή στην στρατιωτική ακαδημία. Στα εγκαίνια θα παραστούν αξιωματούχοι από όλες τις πλευρές, δεδομένου εξάλλου πως όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα έχουν μόνιμους εκπροσώπους στο JCC.

Διαβάστε επίσης: Στο φάσμα της πείνας πολλές χώρες, αβεβαιότητα για τα ουκρανικά σιτηρά 

Θυμίζουμε πως Ουκρανία και Ρωσία υπέγραψαν την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, μετά από παρατεταμένες διαβουλεύσεις, την περασμένη Παρασκευή. Και πριν… στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές η πυραυλική επίθεση των Ρώσων στην Οδησσό απείλησε να την τινάξει στον αέρα, πριν καλά-καλά τεθεί σε εφαρμογή. Αν και τελικά και οι δύο πλευρές, αποφάσισαν να συνεχίσουν να τηρούν την συμφωνία, με το Κίεβο να εμφανίζεται αποφασισμένο να μετακινήσει τις πρώτες ποσότητες σιτηρών ήδη μέσα στην εβδομάδα.

Για το σκοπό αυτό έπρεπε να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το κέντρο συντονισμού. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας το κέντρο συντονισμού θα αναλάβει την επόπτευση και στήριξη των εμπορικών πλοίων που θα μετακινούνται από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ θα πραγματοποιεί και τους ελέγχους που έχουν συμφωνηθεί στα εμπορεύματα, ώστε να επιβεβαιώνει πως πρόκειται μόνο για σιτηρά και όχι για άλλα, μη εγκεκριμένα εμπορεύματα, όπως κυρίως όπλα. Όλα τα πλοία θα μετακινούνται μέσω των στενών του Βοσπόρου.

Η συμφωνία ελπίζεται να αποκαταστήσει την ροή των ουκρανικών σιτηρών προς τη Δύση και πάλι στα επίπεδα που βρισκόταν πριν τον πόλεμο, ήτοι στα 5 εκατ. τόνους το μήνα. Εξάλλου, το κείμενο δεν βάζει κάποιο πλαφόν στην ποσότητα των σιτηρών που μπορεί να εξαχθούν.

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν πως με την επανάληψη των εξαγωγών, η χώρα θα διασφαλίσει μια πολύτιμη πηγή εισοδήματος που μπορεί να φτάσει έως και το 1 δισ. δολάρια το μήνα. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κοινότητα ελπίζει να αποφευχθεί η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, συνάμα με την υποχώρηση των τιμών των σιτηρών που είχαν ανέβει κάθετα λόγω του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή