Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, οι οποίες όμως εμφανίζουν έντονη νευρικότητα ενόψει και της ανακοίνωσης της απόφασης νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,36% στις 7.332 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,28% στις 13.133 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,31% στις 6.230 μονάδες.

Οι ανησυχίες

Οι αγορές διεθνώς επικεντρώνονται σήμερα στην επικείμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν υψηλές, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές προοπτικές του κόσμου «ζοφερές και πιο αβέβαιες».

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος, αλλά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί  στο 2,9%. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία προβλέπεται να πέσει σε ιστορικό χαμηλό τον Αύγουστο, καθώς οι φόβοι για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου προστίθενται στις πιέσεις από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GFK υποχώρησε στις -30,6 μονάδες τον Αύγουστο, από τις -27,7 μονάδες στις αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές