Ποινική έρευνα σε βάρος της Cassava Sciences διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το εάν η εταιρεία βιοτεχνολογίας χειραγωγούσε τα ερευνητικά αποτελέσματα για το πειραματικό της φάρμακο για το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την έρευνα και που μίλησαν στο Reuters.

Το προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης που διεξάγει την έρευνα για την Cassava – η οποία έχει την έδρα της στο Όστιν του Τέξας- ειδικεύεται στο να εξετάζει εάν εταιρείες ή άτομα έχουν παραπλανήσει ή εξαπατήσει επενδυτές, κυβερνητικές υπηρεσίες ή καταναλωτές, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Οι πηγές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το επίκεντρο της έρευνας και εάν το τμήμα ερευνά συγκεκριμένα άτομα.

Όπως σε κάθε έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις ή να κλείσει χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Αλτσχάιμερ κάνει ληθαργικούς τη μέρα τους ασθενείς

Τι απαντά η εταιρεία

Σε μια δήλωση που εστάλη μέσω email, η Kate Watson Moss, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Cassava, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την ύπαρξη της ποινικής έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Για να είμαστε σαφείς: Η Cassava Sciences αρνείται κατηγορηματικά οποιεσδήποτε κατηγορίες για αδικοπραγία», είπε η Watson Moss, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για έγκλημα» και ότι «ποτέ δεν είχε εμπλακεί σε εγκληματική συμπεριφορά».

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες για το «χρυσό» χάπι κατά του Αλτσχάιμερ που εκτόξευσε τη μετοχή της Cassava Sciences

Η εταιρεία βρισκόταν ήδη αντιμέτωπη με τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και επενδυτών, αφού δύο γιατροί έκαναν λόγο για χειραγώγηση δεδομένων και για ψευδείς δηλώσεις που αφορούσαν έρευνα που στηρίζει το φάρμακο κατά της νόσου του Alzheimer που παράγει η εταιρείας, και το οποίο ονομάζεται σιμουφιλάμη.

Η Cassava, μια μικρή εταιρεία με περίπου 25 υπαλλήλους, είχε αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί χειραγώγησης δεδομένων και παραποιήσεις στοιχείων της κλινικής έρευνας, ως “ψευδείς και παραπλανητικές”.

Στον ιστότοπό της δε περιγράφει τη σιμουφιλάμη ως μια «εντελώς νέα προσέγγιση» για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας και μιας προοδευτικής εγκεφαλικής διαταραχής που επηρεάζει σχεδόν 6 εκατομμύρια Αμερικανούς. Η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή αποκαθιστά το φυσιολογικό σχήμα και τη λειτουργία μιας βασικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή