
Στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας μείωσε τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream η Gazprom από σήμερα το πρωί, υλοποιώντας την πρόσφατη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανού διαχειριστή, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.
«Από σήμερα το πρωί, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.
Διαβάστε επίσης: H ελληνική πρόταση στην ΕΕ για φθηνότερο κατά 45% ρεύμα
Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός εκβιασμός… πιάνει τόπο στη Γερμανία φέρνοντας σε αντιπαράθεση βιομηχανία και νοικοκυριά
Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.
Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Εκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί.
Τη Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε τη μείωση των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα», με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου ισχυρίστηκε ότι για τη μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες…».
Ομως, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου κάτω από τον ασφυκτικό περιορισμό των ροών από τη Ρωσία. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν κατά 10% στα 194,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από προηγούμενη άνοδο 10% τη Δευτέρα, αφού η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του ζωτικού αγωγού Nord Stream 1.
Στο μεταξύ, χθες Τρίτη, οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στο σχέδιο για τις έκτακτες ρυθμίσεις μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Η συμφωνία προβλέπει να μειώσουν όλες οι χώρες την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ