Ισπανικό μοντέλο στην Ελλάδα;

Πριν από 2 εβδομάδες το Reuters αποκάλυψε ότι η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας για το 2023 και 2024. Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μέτρα στήριξης των πολιτών έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

H κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εκτιμά ότι μπορεί έτσι να αποταμιεύσει έσοδα της τάξης των 2 δις ευρώ, από τη φορολόγηση υπερκερδών στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, και άλλο 1,5 δις από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Λεφτά με τα οποία θα μπορέσει να πληρώσει το… μάρμαρο της κρίσης.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει με τα χρήματα αυτά να φτιάξει 12 χιλιάδες φθηνές κατοικίες στη Μαδρίτη, να δώσει δωρεάν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να ενισχύσει σπουδαστές και φοιτητές.

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Διότι οι πληροφορίες μας λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά το ισπανικό μοντέλο που εφαρμόζει ο Σάντσεθ κι αν χρειαστεί θα το εφαρμόσει και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: To μεγάλο deal με τους Σαουδάραβες, ο East to Med Data Corridor, η έκπληξη των βιομήχανων και το νέο σίριαλ με τη ΛΑΡΚΟ

Δεν ξέρουμε τι αντιδράσεις θα υπάρξουν, ούτε τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση που θα φέρουν. Αλλά, αυτό που σκέφτονται στο Μαξίμου ως το χειρότερο σενάριο, είναι ότι μπορεί τα μέτρα που θα χρειαστούν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ για φέτος.

Δαπάνες που δεν μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να υπάρξουν κι άλλα φιλολαϊκά μέτρα, όπως η πριμοδότηση της κοινωνικής κατοικίας.

Διακοπές και μετά ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός πότε; Αυτό ρωτούσαν και στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή, αυτό συνεχίζουν να ρωτούν πολλοί υπουργοί και βουλευτές και τώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους δημοσιογράφους να πάνε διακοπές ήσυχοι γιατί ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός θα γίνει. Δική του είναι η απόφαση, άλλωστε, όμως όπως όλα δείχνουν δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές άμεσα στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρωθυπουργός θα πάει κι αυτός ολιγοήμερες διακοπές στα Χανιά χωρίς να κάνει ανασχηματισμό. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος από το 15αύγουστο και μετά. Ειδικά το δεκαήμερο 20-30 Αυγούστου, αρκετοί βλέπουν κάποιες κινήσεις του πρωθυπουργού για βελτίωση του κυβερνητικού σχήματος και νέο ξεκίνημα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Εκεί όπου ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την οικονομία και την ενεργειακή κρίση, με γεμάτο –όσο είναι εφικτό- το καλάθι. Θα είναι η έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου που κανείς δε γνωρίζει πότε θα τελειώσει.

Ο χρόνος των εκλογών

Πότε θα γίνουν εκλογές; Ρωτάει η στήλη κυβερνητικά στελέχη τα οποία σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο και τώρα όλοι ψάχνουν ημερομηνίες. «Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν το… 2023», μας είπε κάποιος βουλευτής, αποκλείοντας να έχουμε εξελίξεις ως το τέλος του έτους.

Το σενάριο της Ανοιξης είναι πιθανό, αλλά ποιου μήνα; Κάποιοι αποκλείουν τον Μάρτιο διότι φέτος το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου. Θα είναι δύσκολο δηλαδή να στηθούν κάλπες Μάρτιο και δεύτερες τον Απρίλιο διότι πώς θα μετακινηθούν οι πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες και ταυτόχρονα να θέλουν να γιορτάσουν και την Ανάσταση στα χωριά τους;

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός έχει δική του ατζέντα και δεν αποκλίνει από αυτή. Δεν θα απέκλειε δηλαδή κανείς το σενάριο των εκλογών Μάιο του 2023 ή και αρχές καλοκαιριού του 2023, με πλήρη εξάντληση της 4ετίας.

Οι σκέψεις για τον εκλογικό νόμο

Αυτό που θα ανοίξει ως σενάριο τις επόμενες εβδομάδες, αφού ούτε εκλογές θα έχουμε, ούτε ανασχηματισμό; Αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ίσως μέχρι το τέλος του έτους. Ο στόχος προφανής. Να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας από το 37%-38% στο 35%.

Αλλά υπάρχει ένα εμπόδιο και αυτό ακούει στο όνομα… Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι αυτό που γράψαμε πιο πάνω. Η ιδιοσυγκρασία του πρωθυπουργού αδυνατίζει, αν δεν κάνει ανύπαρκτο το σενάριο της τροποποίησης του εκλογικού συστήματος. Όμως… ποτέ δεν ξέρεις.

Τρία νέα σκάφη για την Attica Group

Ελληνική υπόθεση σε μεγάλο βαθμό είναι η μεταφορά των τριών νεότευκτων ταχύπλοων τύπου Aero HighSpeed που έρχονται από την Νορβηγίας στην Ελλάδα για λογαριασμό της Hellenic Seaways, θυγατρικής της Attica Group, που ναυπηγήθηκαν στα ναυπηγεία Brοdrene Aa της Νορβηγίας.

Και τα τρία σκάφη, συνολικής επένδυσης 21 εκατ. ευρώ, έχουν φορτωθεί στο Heavy Load Carrier «Rolldock Sky»,

(φωτογραφία: Ferry Shipping News & Ferry Shipping Summit), αλλά την διαδικασία logistics για την μεταφορά τους έχει αναλάβει η Golden Cargo, η οποία έχει μεγάλη τεχνογνωσία σε τόσο σύνθετα projects.

Αυτό που έχει όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η Attica Group, με τα τρία υπερσύγχρονα πλοία τύπου Aero Catamaran, που φέρνει στην Ελλάδα φέρνει παράλληλα κάτι πολύ νέο, φρέσκο και «πράσινο» στην ελληνική ακτοπλοΐα, που αλλάζει την ταξιδιωτική εμπειρία στον Αργοσαρωνικό.

Πόσα θες για μια βίλα στο Πόρτο Χέλι

Το τι γίνεται στο… Μονακό της Ελλάδας, δηλαδή στο Πόρτο Χέλι, δε λέγεται. Οι τιμές των ακινήτων έχουν απογειωθεί και πολλές φορές κρίνονται εξωπραγματικές.

Κάτι το πανέμορφο μέρος, κάτι η μεγάλη προβολή που έχει πάρει η περιοχή, ειδικά μετά την πώληση της βίλας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και το real estate είναι στα πάνω του.

Οι πληροφορίες από το Real Estate Daily Secret αναφέρουν ότι ένα πακέτο με εξοχικές βίλλες έχει βγει προς πώληση, το οποίο περιλαμβάνει έξι ακίνητα, από 130 έως και 800 τετραγωνικά μέτρα.
Πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες περιλαμβάνουν πισίνα και μεγάλους εξωτερικούς χώρους. Κι αν οι βίλες πωληθούν πακέτο θα δοθούν σε καλές τιμές. Επίσης, ότι προς πώληση είναι οικόπεδο στην περιοχή του οικισμού των πρώην εργαζομένων του ομίλου Μποδοσάκη.
Είναι ένα στρέμμα, 100 μέτρα από τη θάλασσα και με συντελεστή δόμησης στο 0,4.

Ψάξαμε λίγο για τις τιμές πώλησης των κατοικιών και βρήκαμε… διαμάντια. Δηλαδή τιμές πολύ υψηλές.

Για παράδειγμα σπίτι 440 τ.μ. πωλείται προς… 2.250.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 5.100 ευρώ το τετραγωνικό.

Ακόμη βίλα 965 τ.μ. δίνεται προς 4,5 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από 4.600 ευρώ/τ.μ.
Επίσης, βίλα 145 τ.μ. δίνεται προς 500 χιλ. ευρώ . Και τέλος βίλα 225 τ.μ. δίνεται λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ένα εξοχικό πόσο κοστίζει;

Και μιας και μιλάμε για τιμές εξοχικών, ας δούμε και την έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων, RE/MAX. H Μύκονος, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι η πιο ακριβή τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες τιμές πώλησης κατοικίας (εξοχικής) στα 7.250 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή τα 3.450 ευρώ/τ.μ. και τα 3.250 ευρώ/τ.μ.

Ψηλά είναι η Πάρος με έως 3.450 ευρώ/τ.μ. για τα νεόδμητα, έως πέντε έτη, αλλά και η Νάξος με 3.200 ευρώ.

Πιο ελκυστικές οι κατοικίες στα Ιόνια νησιά με τιμές όχι πάνω από 2.500 ευρώ/τ.μ. ενώ και στα Χανιά κυμαίνονται από 1.800 έως 2.500 ευρώ/τ.μ.

Οσο για τις εθνικότητες εκείνων που αναζητούν εξοχικές κατοικίες στην χώρα μας, διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ίδιας έρευνας, στην Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

Πώς πάει ο… Αίολος στην Ελλάδα

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία για την αιολική ενέργεια κατά το πρώτο εξάμηνο. Η «ακτινογραφία» δείχνει ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας, leader της αγοράς είναι κατά σειρά:

η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (15,5%)
ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (10,6%)
η ENEL Green Power με 368 MW (8,1%)
η Iberdrola Rokas με 304 MW (6,7%) και
η Total Eren με 250 MW (5,5%)
Ακολουθούν η EDF, η Motor Oil Renewable Energy (MORE), ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ.α.

Η συνολική αιολική ισχύς στο τέλος Ιουνίου ήταν 4.534 MW, Κατά το Α’ εξάμηνο 2022 συνδέθηκαν στο δίκτυο 28 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 83,1 MW. Αυτό το μέγεθος δεν διαφέρει σημαντικά από την ισχύ που εγκαταστάθηκε το Β’ εξάμηνο του 2021 και είναι 3 φορές μικρότερο από την ισχύ του Α’ εξαμήνου του προηγούμενου έτους.

Κι όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τα δύο τελευταία εξάμηνα οφείλεται στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια που καθυστερούν τις επενδύσεις, καθώς και στους αυξημένους χρόνους κατασκευής των έργων».

Σημειώνεται πάντως ότι κατά το τέλος του Ιουνίου 2022 ήταν υπό κατασκευή πάνω από 650 MW νέων αιολικών πάρκων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1861 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (12%).

Η εκδίκηση της ιδιωτικής ετικέτας

Μπορεί να έχασαν μερίδιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα που όλα ακριβαίνουν τα «ανώνυμα» προϊόντα παίρνουν την… εκδίκησή τους.

Ακόμη και στην ελληνική αγορά που τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν έχουν τα ποσοστά διείσδυσης, τα οποία καταγράφονται στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, σε ορισμένες κατηγορίες κάνουν θραύση.

Για παράδειγμα το ένα στα τέσσερα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές από την κατηγορία των προϊόντων προσωπικής υγιεινής είναι ιδιωτικής ετικέτας, ενώ στην κατηγορία των προϊόντων φροντίδας του σπιτιού (πλην καθαριστικών και απορρυπαντικών) «ανώνυμο» είναι το ένα στα δυο προϊόντα που μπαίνουν στο καλάθι.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Unilever αύξησε τις δαπάνες για τη διαφήμιση κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο για να αποτρέψει τους αγοραστές να «συνηθίσουν» τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Κατά πόσο θα πείσει τους ολοένα και φτωχότερους καταναλωτές ο πολυεθνικός κολοσσός που περιλαμβάνει μάρκες, όπως τα σαπούνια Dove, η μαγιονέζα Hellmann’s και τα προϊόντα καθαρισμού Cif, μένει να φανεί. Όταν μάλιστα έκανε αυξήσεις 11,2% το δεύτερο τρίμηνο…

Η κρίση πλήττει και τα… πανηγύρια

Ξέρετε ποιο είναι ένα «μέτρο» που αποκαλύπτει και την οικονομική κατάσταση των πολιτών; Τα… πανηγύρια στην επαρχία. Πολλές οι γιορτές των τελευταίων ημερών, έρχονται και άλλες και σε αρκετές περιοχές στήνονται πανηγύρια με κλαρίνα και βιολιά.

Ε λοιπόν, όπως πληροφορείται η στήλη, κάθε πέρυσι και καλύτερα. Πολλές μεγάλες γιορτές είναι «μουγκές», δηλαδή πλέον δεν εορτάζονται με πανηγύρια. Εκεί δε που γίνονται γλέντια αυτά είναι πολύ «φειδωλά».

Ο κόσμος δεν ξοδεύει όπως άλλοτε, οι τζίροι είναι μικροί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ δεν πέφτει «χαρτί» στις κομπανίες.

Που είναι τα παλιά τα χρόνια όπου τα πεντοχίλιαρα ήταν… πετσετάκια και τα έριχναν στους τραγουδιστές για μια παραγγελιά.

Η φτώχεια, η ανασφάλεια, η αγωνία για τον δύσκολο χειμώνα, φαίνεται ότι χτυπά και τα καλοκαιρινά πανηγύρια.

Η Χάρτα των Κεντρικών Τραπεζών

Εκτός από τα νούμερα, τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και τα χρέη, υπάρχει και η ζωή, η καθημερινότητα, ο εργασιακός βίος. Και μέσα σ’ αυτόν είναι ενταγμένες και οι κεντρικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε χθες, σε συνεργασία με τους κεντρικούς τραπεζίτες 26 χωρών, και του Γ. Στουρνάρα, τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, η οποία είναι γνωστή και ως Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ).

Τι λέει αυτός ο χάρτης; Αφορά στην ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται ότι οι οργανισμοί τους θα επισπεύσουν τις προσπάθειες για την προώθηση εργασιακών χώρων που διέπονται από σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δεσμεύονται επίσης να διασφαλίσουν ότι οι εργασιακοί χώροι τους είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε μορφή διάκρισης.

Υπογράφοντας τον χάρτη, όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί επιβεβαιώνουν την κοινή τους αντίληψη ότι οι πολυσυλλεκτικοί και συμπεριλήψιμοι χώροι εργασίας ενισχύουν τις επιδόσεις και την ανθεκτικότητα των ίδιων των οργανισμών. Ο χάρτης ορίζει τις κοινές αρχές, τους κοινούς στόχους και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα βελτιώσουν την εργασιακή κουλτούρα σε επίπεδο συστήματος. Επιπλέον, προασπίζει τις αρχές σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ως προς τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και ότι ομάδες με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα αναπτύσσουν πιο καινοτόμες λύσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories