Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση μετάβασης, όχι ύφεσης, παρά τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, υποστήριξε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ενώ λίγο αργότερα ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, η κ. Γέλεν διευκρίνισε ότι  ύφεση, είναι μια «ευρεία αποδυνάμωση της οικονομίας μας» που περιλαμβάνει σημαντικές απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, πιέσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών και επιβράδυνση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα.

Διαφορετική εικόνα

«Δεν είναι αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Όταν κοιτάξετε την οικονομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίζεται, τα οικονομικά των νοικοκυριών παραμένουν ισχυρά, οι καταναλωτές ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται».

Διαβάστε επίσης: Η ανάπτυξη των ΗΠΑ διαβρώνεται από κάτω προς τα πάνω

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν την ίδια ημέρα που το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το ευρύτερο μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 1,6%.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες

Μέτρα στήριξης

Η Γέλεν αναγνώρισε το βάρος που φέρουν οι υψηλότερες τιμές και είπε ότι η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση στην ανάκαμψή μας που επικεντρώνεται στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης χωρίς να θυσιάσουμε τα κέρδη των τελευταίων 18 μηνών», είπε. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται παγκοσμίως. Ο πληθωρισμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός και είναι κορυφαία προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης να τον μειώσει».

«Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Fed»

Η αμερικανίδα υπουργός σημείωσε ότι ενώ η Federal Reserve, της οποίας προήδρευσε την περίοδο 2014-18, έχει «τον πρωταρχικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού, ο πρόεδρος και εγώ δεσμευόμαστε να αναλάβουμε δράση να μειώσουμε το κόστος και προστατεύουμε τους Αμερικανούς από τις παγκόσμιες πιέσεις που αντιμετωπίζουμε».

Απέδωσε μάλιστα τον αυξανόμενο πληθωρισμό στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην πανδημία Covid, ενώ δεν αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που είχαν τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα στις πιέσεις των τιμών.

Καθησυχάζει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αποτελεί σοκ η επιβράδυνση.

«Αυτό δεν μου φαίνεται ύφεση», είπε ο Μπάιντεν στο τέλος της ομιλίας του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή