Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο,  επιβεβαιώνοντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης (μείωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα). Αλλά το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο επίσημος κριτής των υφέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ορίζει την ύφεση ως «μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία, που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες, κανονικά ορατή στην παραγωγή, την απασχόληση, το πραγματικό εισόδημα, και άλλους δείκτες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,9%, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες

«Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνεται», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics. «Η οικονομία πλησιάζει την ταχύτητα στασιμότητας, προχωρά αλλά ελάχιστα».

Η μείωση προήλθε από μια ευρεία σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στα αποθέματα, των επενδύσεων και των κρατικών δαπανών σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, όπως μετρούνται μέσω των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, αυξήθηκαν μόλις 1% για την περίοδο καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε. Οι δαπάνες για υπηρεσίες επιταχύνθηκαν κατά 4,1%, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τη μείωση των μη διαρκών αγαθών κατά 5,5% και των διαρκών αγαθών κατά 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή