Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει πρώτα να δει σημάδια «πανικού» στις αγορές ομολόγων για να ενεργοποιήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς χρέους της, δήλωσε την Πέμπτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Ιγνάσιο Βίσκο μετά την σημαντική αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή η απόσταση προς το παρόν και ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί δεν απαιτεί ουσιαστική αναταραχή ή κάτι άτακτο», είπε ο Βίσκο, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, για το spread των ιταλικών ομολόγων, το οποίο επί του παρόντος είναι περίπου στις 245 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης – Σκεπτικισμός για τις «βοήθειες» της ΕΚΤ στον ευρωπαϊκό Νότο

Το νέο εργαλείο 

Στη τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ, κατά την οποία ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, αποφασίστηκε επίσης το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο δρομολογείται για να συγκρατεί τα spreads των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, το Transmission Protection Instrument (TPI).

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι η θέσπιση του TPI είναι αναγκαία προκειμένου να στηρίξει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, καθώς το συμβούλιο θα συνεχίζει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική, το TPI θα διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Ο ενιαίος χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου είναι προαπαιτούμενο προκειμένου η ΕΚΤ να μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

Το TPI θα αποτελέσει μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη του Διοικητικού Συμβούλιο και μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αντισταθμίσει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Η κλίμακα των αγορών μέσω του TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που τίθενται για τη μετάδοση της πολιτικής. Οι αγορές δεν περιορίζονται εκ των προτέρων. Διαφυλάσσοντας τον μηχανισμό μετάδοσης, το TPI θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ